Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ministr dopravy vyloučil dálnici na Vídeň - hejtman se zlobí

Konec nadějím na rychlé a bezpečné spojení Brna s Vídní včera ohlásil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO 2011). Po jednání s dolnorakouským hejtmanem Erwinem Pröllem určil jako cíl propojení jihomoravské metropole s hlavním městem Rakouska silnicí první třídy v roce 2018. Jako důvod přehodnocení plánů, které původně počítaly s výstavbou dálničního propojení, ministr uvedl zbytečnost takového řešení. Dnešní prohlášení nadzvedlo ze židle jihomoravského hejtmana Michala Haška.

"Spojení do Vídně přes Mikulov bude hotové do roku 2018. V Česku půjde o dvoupruhovou silnici, protože doprava je tu slabší než v Rakousku," uvedl v pondělí Antonín Prachař. Plány počítají s jedinou významnější stavbou, kterou je obchvat Mikulova. 

"O takovém rozhodnutí české vlády nejsem jako hejtman Jihomoravského kraje informován a pochybuji, že se jedná o oficiální stanovisko vlády ČR. Budu v této věci okamžitě kontaktovat premiéra i ministra dopravy a budu žádat informace a vysvětlení," zní ve vyjádření Michala Haška. "Poněkud mi totiž dnešní stranická tiskovka ANO za účasti dolnorakouského hejtmana Erwina Prölla připomněla nedávné nejapné vyjádření pražského primátora Hudečka o tom, že není potřeba investovat nikde jinde než v Praze, aby bylo lépe," uvedl dále Hašek. 

Hejtman dále poukázal na pochybný argument zbytečnosti kvalitní komunikace. "Pokud někdo tvrdí, že je na stávající R52 malá intenzita dopravy, ať si jde sednout k novomlýnským nádržím a uvidí ten provoz, třeba u Pasohlávek."

Kraj má nadále jasno, že bude podporovat výstavbu rychlostní komunikace, která naváže na úsek Brno - Pohořelice. "Nadále platí, že Jihomoravský kraj podnikne ve spolupráci se státem všechny kroky k realizaci vládní investice do nového dálničního spojení ČR a Rakouska ve všech částech dosud chybějícího spojení Brna a Vídně, abychom po skutečné dálnici nemuseli jezdit přes Bratislavu," doplnil hejtman Jihomoravského kraje. 

Štítky dálnice, Brno, Vídeň, Pröll, Prachař, ministerstvo dopravy, hejtman, hašek, Jihomoravský kraj, jižní morava, ministr dopravy, Michal Hašek, Rakousko, Erwin Pröll, Antonín Prachař, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr dopravy vyloučil dálnici na Vídeň - hejtman se zlobí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.