Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hromadnou dopravu na Cejlu zastavila závada na tramvaji

Porouchaná tramvaj ve čtvrtek ráno omezila dopravu v ulici Cejl v brněnských Zábrdovicích. Závada zablokovala na půl hodiny téměř čtyřicet souprav. Ulicí totiž kvůli opravě souběžné ulice Milady Horákové, která začala v sobotu a potrvá šestnáct měsíců, projede přibližně dvacet tramvají za deset minut.

Místo tramvají nasadil dopravní podnik ihned náhradní dopravu. „Máme však omezený počet pohotovostních záložních autobusů. Dva stojí na hlavním nádraží, dva na Mendlově náměstí, jeden ve vozovně v Komíně a jeden na Staré osadě,“ řekl technik dispečinku brněnského dopravního podniku Pavel Zemánek.

Při podobných událostech vyšlou dispečeři autobusy jak na místo nehody, tak na zastávky, kam měly tramvaje stojící v koloně přijet. „Na Cejlu ale také byla ucpaná křižovatka, takže autobusy měly problém se tam dostat,“ sdělila mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

K rychlému řešení situace přispěl moderní řídící a informační systém brněnského dopravního podniku, kam každý vůz posílá jednou za čtvrt minuty data o své poloze. Pracovníci tak vidí, kde se dopravní prostředek nachází nebo jaké má zpoždění. S řidičem také mohou komunikovat. „Dispečerům se na plátně zobrazují čtverečky, přičemž červený značí, že vozidlo vyjelo dříve, zelený, že dopravní prostředek nemá zpoždění přes tři minuty, žlutá barva se pak objeví, pokud má vůz zpoždění větší než tři minuty,“ vysvětlil Zemánek.

Při problémech pak pracovníci z obrazovek vyhodnotí aktuální dopravní situaci a mohou snadno upozornit další řidiče. „Zároveň zjišťují informace od řidiče s potížemi a vysílají náhradní dopravu, případně kontaktují policii,“ uvedl technik. Doplnil, že pokud by hrozilo omezení dopravy na delší dobu, mohou z vozoven vyjet další tramvaje a autobusy.

Data z řídícího a informačního systému poskytuje dopravní podnik například stránce irisbrno.cz „Na ní cestující vidí aktuální polohu vozu a mohou si tak snadno ověřit, jestli nemá zpoždění. Navíc si mohou stáhnout aplikaci do chytrých mobilních telefonů a provoz sledovat v ní,“ podotkla Hailichová.

Dopravní kolaps však mohou v ulici Cejl vytvořit i řidiči aut, kteří nevhodně zaparkují nebo zablokují výjezd na silnice. „Abychom podobným situacím předešli, máme na místě stále několik hlídek. Navíc máme díky spolupráci s Brněnskými komunikacemi k dispozici několik odtahových vozidel, která směřují na objízdné trasy ulice Milady Horákové a odtahují nevhodně zaparkovaná auta,“ uzavřel mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Autoři

Štítky doprava, Cejl, tramvaj, šalina, brno, zprávy, nehoda, 2014, Milada Horáková, Dopravní podnik města Brna, Brno-Komín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hromadnou dopravu na Cejlu zastavila závada na tramvaji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.