Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dopravní podnik testuje další elektrobus

Dvanáctimetrový elektrobus Škoda Perun projíždí v těchto dnech ulicemi Brna. Jedná se o už pátý typ elektrobusu, který brněnský dopravní podnik zkouší. Letos totiž plánuje jeden nebo dva ekologické vozy pořídit.

Dosud byly autobusy vždy menší. „Z hlediska kapacity nám tento typ vyhovuje, méně se nám zamlouvá způsob jeho nabíjení. Pro Brno by byl ideální dvanáctimetrový elektrobus s možností dobíjení z trolejového vedení,“ řekl provozní ředitel brněnského dopravního podniku Jiří Valníček.

V současnosti testovaný model vozil minulý týden na výstavišti návštěvníky veletrhu Amper. „Od soboty do čtvrtka jezdí na trolejbusových linkách dvaatřicet a sedmatřicet, na kterých jsme zkoušeli i předchozí vozy, což je důležité pro srovnání parametrů,“ informovala mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

Výsledky všech vyzkoušených autobusů podnik zohlední při přípravě výběrového řízení na nákup nových elektrobusů. „Zatím plánujeme pořídit jeden nebo dva, bude záležet na finanční nabídce. Investici z větší části zaplatíme z evropského projektu CIVITAS II,“ vysvětlil generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Kromě elektromobility se podnik zabývá také pohonem na stlačený plyn. „Letos v létě zprovozníme plničku na stlačený plyn ve vozovně ve Slatině a zároveň koupíme dvanáct plynových autobusů. Celkem bychom jich chtěli mít ve vozovém parku sto. Doufáme proto, že se nám podaří dosáhnout na dotaci Ministerstva životního prostředí,“ uzavřel Havránek.

Autoři

Štítky autobus, elektrobus, dopravní, podnik, dpmb, nákup, koupě, ekologie, zprávy, Brno, 2014, doprava, Dopravní podnik města Brna, Škoda Perun, Amper

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik testuje další elektrobus  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.