Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Deset nových trolejbusů pro Brno

Výbor Regionální rady Jihovýchod ve čtvrtek schválil dalších téměř 813 milionů korun dotací z evropských fondů pro celkem 41 projektů na jižní Moravě a Vysočině. Z nově schválených projektů bude 16 na Vysočině za více než 217 milionů a 25 projektů v Jihomoravském kraji za více než 595 milionů korun.

Mezi nimi je i projekt, na jehož základě bude moci v příštím roce Dopravní podnik města Brna nakoupit deset nízkopodlažních kloubových trolejbusů za 357 milionů korun.

„Jsme tomu rádi, trolejbusů se nám nedostává a v posledních letech jsme tuto nepříznivou situaci museli řešit nákupem starších vozidel z jiných měst v republice,“ konstatovala tisková mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

Realizované projekty se ale proplácejí zpětně až po dokončení investice. A tak v tuto chvíli není jasné, kolik peněz se do Brna za nákup nových trolejbusů nakonec vrátí. Bude záležet na tom, jestli se na něj například uvolní peníze z jiných neschválených nebo nerealizovaných projektů z Operačního programu Jihovýchod.

„V každém případě s nákupem deseti vozidel v příštím roce počítáme. Právě probíhá výběrové řízení na jejich výrobce,“ dodala Hailichová.

Nové velkokapacitní nízkopodlažní kloubové trolejbusy budou nasazeny především na páteřní linky 25 a 26, kde se jich nedostává a především v ranní dopravní špičce je musejí doplnit autobusy.

Strategií brněnské veřejné dopravy je dále zvyšovat podíl elektrické trakce, a to nejen tramvají a trolejbusů.

V letních měsících se v provozu objevily i elektrobusy, které dopravní podnik testoval v brněnských ulicích. K nim přibude v době konání mezinárodního strojírenského veletrhu ještě jeden typ.

Od října elektrobusem na přehradu

Od 5. do 13. října bude v provozu zvláštní linka E na trase Mendlovo náměstí – Brněnská přehrada a zpět.

Na tuto linku bude nasazen průběžně nabíjený elektrobus Siemens-Rampini, zapůjčený od vídeňského dopravního podniku Wiener Linien. Nabíjení elektrobusu z trolejového vedení bude probíhat na Mendlově náměstí.

Zájemci se budou moci svézt tímto elektrobusem z Mendlova náměstí přes zastávku Výstaviště k Brněnské přehradě. Zde přestoupí na loď poháněnou elektromotorem a absolvují krátkou okružní plavbu. Doba jízdy je cca půldruhé hodiny.

Za jízdu elektrobusem a plavbu lodí zaplatí dospělí 100 korun, děti do 10 let pak polovinu. Jízdenky bude prodávat průvodčí v elektrobusu.

Štítky doprava, trolejbusy, Brno, nákup, projekt, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Dopravní podnik města Brna, Brněnská přehrada, Mendlovo náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deset nových trolejbusů pro Brno  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.