Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Brno koupilo šestatřicet nových autobusů. S novým typem sedaček

Sedmdesát milionů korun ušetří brněnský dopravní podnik při nákupu šestatřiceti kloubových autobusů od polské firmy Solaris. Oproti očekávání za ně zaplatí jen 236 milionů korun. První dvaadvacítku vozů dodá výrobce letos do konce června, zbylé pak příští rok.

Nové autobusy nahradí staré karosy dodávané v devadesátých letech. „Nebudeme vyřazovat jen kloubové autobusy, ale i krátké, protože na některých linkách je poptávka taková, že už ji zajistí jen kloubové vozy,“ řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

Kapacita autobusů Solaris Urbino 18 je 165 osob, z toho dvaačtyřicet se jich bude moct posadit. Sedadla budou plastová bez mikroplyše. „Anketu o sedačkách sice ještě nemáme úplně vyhodnocenou, nicméně plastová varianta z ní vycházela nejlépe,“ uvedla Hailichová. Autobusy jsou také nízkopodlažní v celé délce.

Brněnský dopravní podnik obdržel na dodávku autobusů ještě další tři nabídky. O zakázku se vedle Solarisu ucházely i firmy SOR Libchavy, Zliner a Evobus Bohemia.

Dopravní podnik plánuje od letošního roku výraznější obnovu vozového parku. Pořídí nové tramvaje za čtvrt miliardy, první dodávku kloubových trolejbusů a možná dvanácti autobusů na plyn. Plánované investice na letošní rok jsou zhruba jedna miliarda korun.

Zdroj ČTK

Brněnský dopravní podnik testuje nové typy sedadel

Neděle, 15. prosince 2013, 20:37

Brněnský dopravní podnik testuje nové typy sedadel, foto: Brněnská Drbna, Miroslav Toman
Brněnský dopravní podnik testuje nové typy sedadel, foto: Brněnská Drbna, Miroslav Toman

Štítky Dopravní podnik města Brna, autobus, nový, sedačky, nákup, DPMB, hromadná, doprava, Brno, SOLARIS, s.r.o., SOR Libchavy, Solaris Urbino 18

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno koupilo šestatřicet nových autobusů. S novým typem sedaček  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.