Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bezhotovostní platby v automatech na jízdenky jsou za dveřmi

Dopravní podnik města Brna v současnosti testuje trojici modernizovaných jízdenkových automatů AVJG, které po zahájení ostrého provozu umožní platbu bezkontaktní platební kartou. Jeden z přístrojů jsme vyzkoušeli na Malinovského náměstí.

Nový automat při pohledu ze strany nebo z dálky nemusíte ani rozeznat od starého. Žlutý box zavěšený na trolejovém sloupu však skrývá dvě zásadní novinky. První je velklý dotykový displej. Na něm si vyberete požadovaný jízdní doklad a zvolíte druh platby. Zde přichází další novinka: Přístroj zvládá jak klasické mince, tak úhradu bezkontaktní platební kartou.

Možnost platit kartou je však v současnosti nedostupná. "Automaty jsou zatím v testovacím provozu dodavatele. Jakmile bude ověřeno, že je platba kartou funkční, budou automaty výrazně označeny a budeme cestující o této nové možnosti úhrady jízdenek informovat," sdělil Brněnské Drbně vedoucí tarifního odboru Dopravního podniku města Brna Vít Prýgl. Dopravce odhaduje spuštění automatů na příští týden.

Cena nových automatů by neměla být pro dopravní podnik nijak závratná. "Nejedná se o úplně nové automaty, jedná se o modernizaci stávajících jízdenkových automatů AVJG, proto je jejich pořízení cenově výhodné," řekl dále Prýgl. Protože přístroji dominuje velký dotykový displej, zajímala nás jeho odolnost vůči útokům vandalů. Dopravní podnik v tomto ohledu uklidňuje: "Odolnost použitého typu displeje již byla prověřena na jiných druzích zařízení v jiných městech, takže doufáme, že se brněnští vandalové nebudou snažit vyniknout," uzavírá Prýgl.

Štítky dopravní podnik, brno, doprava, jízdenky, automaty, bezhotovostní, na karty, platební, bezkontaktní, testovací provoz, Malinovského náměstí, Dopravní podnik města Brna, platba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezhotovostní platby v automatech na jízdenky jsou za dveřmi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.