Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravské silnice se dočkají oprav za osm set padesát milionů. Zaplatí to evropské dotace

Na opravy silnic druhé a třetí třídy na jižní Moravě letos půjde 850 milionů z evropských dotací. Z rozpočtu kraje je zatím k dispozici 13 milionů korun a Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje počítá s převodem 75 milionů korun, které jsou nevyčerpanou účelovou dotací z loňského roku. Ředitel silničářů Zdeněk Komůrka však doufá, že během roku přibudou na opravy další peníze jak z rozpočtu kraje, tak ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

O peníze ze SFDI usilují kraje každoročně a již několik let chtějí, aby se nastavila pravidla pro dlouhodobé financování krajských silnic ze státních peněz, zatím se však k žádné dohodě nedospělo. Kraje dlouhodobě uvádějí, že na potřebné opravy dostatek peněz nemají. Zlepšování stavu tak jde pomalu a další silnice se dostávají do havarijního stavu.

Předpokládá se také, že bude možné získat další peníze z evropských fondů. „Ovšem i v tomto případě je v této chvíli předčasné hovořit o konkrétních akcích, časech a finančních objemech," uvedl Komůrka.

Mezi největší stavby patří pokračování opravy průtahu Březinou za 45 milionů korun, která začala již loni a skončit má příští rok na jaře. Ve druhé polovině roku má začít oprava silnice mezi Tišnovem a Deblínem za více než čtvrt miliardy, potrvá rok. Ve stejném termínu se má opravovat také devět kilometrů silnice mezi Terezínem a Velkými Pavlovicemi, bude stát 100 milionů korun.

Řidiči pocítí omezení také na frekventované silnici mezi Vyškovem a Tučapy, která slouží i jako alternativa při problémech na dálnici D1. Stavba by měla začít v říjnu a trvat do května příštího roku.

Opravovat se budou také některé mosty, které jsou často ve špatném stavu. V Brně jde o mosty na ulicích Evropská, Černovická a Jihlavská, v kraji pak například o most v Rájci-Jestřebí, mezi Adamovem a Bílovicemi či v Pravicích, nový most se bude stavět v Hostěrádkách a na dalších silnicích třetí třídy.

Silničáři mají podepsané smlouvy ke 40 stavbám, ať už opravám silnic či mostů.
 

Zdroj ČTK

Štítky silnice, dotace, EU, oprava, Státní fond dopravní infrastruktury, peníze, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské silnice se dočkají oprav za osm set padesát milionů. Zaplatí to evropské dotace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.