Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krajský soud zakázal Uber v Brně

Krajský soud v Brně zakázal formou předběžného opatření společnosti Uber provozovat přepravní služby v Brně. Soud tak vyhověl návrhu na předběžné opatření, které podala společnost LIDO TAXI RADIO, ke které se připojilo Brno jako vedlejší účastník řízení. Společnost Uber působí v Brně od února letošního roku. Od spuštění aplikace v moravské metropoli ji provázela řada střetů s taxikáři, které musela řešit policie.

Podle rozhodnutí soudu se v případě Uberz jedná o klasickou taxislužbu, přestože to firma samotná popírá. Společnost Uber podle krajského soudu porušuje či obchází pravidla platná pro všechny ostatní taxislužby a krátí i práva cestujících. Uber má dle soudního rozhodnutí o předběžném opatření zakázáno provozovat či zajišťovat přepravní služby pomocí vozidel bez taxametru. Vozit cestující pro ni navíc nesmí řidiči bez patřičné zkoušky.

 „Zájem města je podporovat kvalitní a legální služby. Společnost Uber, její partnerské flotily i jednotliví řidiči však podnikají v rozporu s předpisy, které vědomě nerespektují. Je potřeba zdůraznit, že soud v předběžném opatření společnosti Uber nezakázal podnikání na trhu přepravy osob! Zakázal pouze podnikání způsobem, který vede k porušování zákonných pravidel. Společnost Uber se často obhajuje tím, že zákony v oblasti taxislužby jsou zastaralé. To však rozhodně nemůže být argument k jejich vědomému a systematickému porušování či obcházení,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

„Nechceme brojit proti mobilním aplikacím a modernímu způsobu taxislužby, naopak tento moderní způsob komunikace se zákazníkem vítáme. Chceme jen to, aby všichni poskytovatelé taxislužby dodržovali platné zákony. Město Brno navíc společně s Prahou usiluje o to, aby se zákonodárci věnovali takovým změnám v této oblasti, které budou respektovat technologický vývoj. V této souvislosti město Brno uvítá, pokud by Uber místo systematického zakrývání nelegálního podnikání upřel svou sílu do podpory rychlejší změny českého zákona. Do té doby musí podnikat na trhu podle stejných pravidel jako ostatní,“ doplnil náměstek primátora pro oblast dopravy Matěj Hollan.

Usnesení o nařízení předběžného opatření vydal Krajský soudem v Brně v pátek 7. dubna. Soud nyní musí rozhodnutí přeložit do holandštiny a to pak doručit společnosti  do Nizozemska, kde má sídlo. Ode dne doručení se rozhodnutím bude muset Uber řídit, jinak může čelit žalobě. A to i v případě, že podá firma odvolání, to totiž nemá odkladný účinek. 

„Rozhodnutí nám nebylo doručeno, proto se k němu nemůžeme v tuto chvíli jakkoliv vyjádřit. Nicméně na základě veřejně dostupných informací je rozhodnutí o předběžném opatření platné pouze pro Brno a věříme, že máme přesvědčivé důvody pro úspěšné odvolání. Do doby, něž bude rozhodnutí oficiálně doručeno, nemáme důvod na naší činnosti v Brně cokoli měnit. Je třeba také zdůraznit, že jsme překvapeni zapojením města Brna v civilním sporu, který byl předložen místní soukromou taxi společností. Jsme přesvědčeni, že takové chování je velmi neobvyklé a budeme žádat o jeho vysvětlení, uvedla mluvčí společnosti Uber Miroslava Jozová.

V Praze již dříve taxikáři s návrhem na předběžné opatření neuspěli, protože ho podali s více než roční prodlevou od začátku poskytování služby. Nyní běží standardní soudní proces, který rozhodne o dalším působení Uberu jak v Praze, tak v Brně. Soud také předběžným opatřením zakázal v Brně provozovat službu provozovateli partnerské flotily aut Uberu i jednomu konkrétnímu řidiči.

Obdobně jako Krajský soud v Brně rozhodují soudy i v řadě jiných zemí zejména západní Evropy – například v Německu, Francii či Španělsku. Nově vyhlásila regulaci Uberu také Itálie. 

Zdroj: MMB, ČTK

Štítky Brno, Uber, předběžné opatření, Krajský soud v Brně, podnikání, Praha, Matěj Hollan, Petr Vokřál, Itálie, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud zakázal Uber v Brně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.