Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jižní Moravě nevyjede ve čtvrtek téměř třetina autobusů

Na jižní Moravě ve čtvrtek kvůli stávce řidičů autobusů nevyjedou spoje na 67 autobusových linkách z 225, částečně pojedou na 71 linkách. Spoje MHD v Brně a linky z Brna do okolních vesnic s označením do čísla 99 pojedou bez omezení. S výjimkou MHD v Blansku pojedou městské autobusy i v dalších okresních městech. Mluvčí Kordisu Květoslav Havlík upozornil, že se informace mohou stále měnit vzhledem k tomu, že někteří řidiči dnes od stávky ustoupili.

Aktuálně je avizovaná stávka u šesti dopravců, jimiž jsou Bors Břeclav, Adosa, ČSAD Kyjov Bus, Vydos Bus, Tourbus a ČAD Blansko. Během dne potvrdily, že všechny spoje zajistí Znojemská dopravní společnost Psota a Břežanská dopravní společnost a připojí se tak k dalším 11 společnostem, jejichž řidiči nestávkují.

Nejvíce tak budou zasažené Břeclavsko, Kyjovsko, Blanensko, Vyškovsko a okolí Veselí nad Moravou. Z páteřních linek jedoucích do Brna nepojede pouze linka 106 z Kyjova. Z meziregionálních linek mimo Brno nepojede linka 152 z Blanska do Kuřimi, 156 z Vyškova do Bučovic a 166 z Vyškova do Brankovic.

U linek, které pojedou jen částečně, je potřeba sledovat jízdní řád. Obvykle totiž na takovou linku vyjíždějí autobusy více dopravců a ne všichni jsou zapojeni do stávky.

Koordinátora jihomoravské dopravy společnost Kordis JMK upozorňuje, že i když se nyní některé spoje ukazují jako zabezpečené, v ojedinělých případech se může stát, že nevyjedou. Společnost se také domluvila s Českými drahami na zvýšení kapacity vlaků v ranní a odpolední špičce a na vyjetí mimořádného vlaku z Vyškova v 5:17 do Brna,
který zastaví v Lulči, Rousínově a Brně-Slatině.

Ve čtvrtek mohou lidé sledovat aktuální informace nejen na webu Kordisu, ale také přes mobilní aplikace iRIS a IDS JMK Poseidon, které ukazují odjezdy z jednotlivých zastávek. V den stávky se mají zobrazovat pouze zajištěné odjezdy.

Policisté upozorňují řidiče, že mohou očekávat složitější dopravní situaci a kolony. „Operativně budeme situaci vyhodnocovat a v terénu bude dvakrát až třikrát více dopravních policistů než obvykle," řekl ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Odboráři vyhlásili stávku kvůli tomu, že není systémově garantované dodržování vládního nařízení o minimální mzdě řidičů. Ta má činit 98,10 koruny za hodinu jízdy a 88 korun za hodinu čekací doby. Na jižní Moravě kraj udělal vše, co v mezích zákona mohl, což však znamená garanci pro dopravce pouze na letošní a příští rok. Dále už kraj dopravcům další peníze přidat nemůže a chce systémové řešení po vládě.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, stávka, Brno, Blansko, Vyškov, Kyjov, VYDOS BUS a.s., Tourbus, a.s., ČAD Blansko a.s., Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě nevyjede ve čtvrtek téměř třetina autobusů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.