Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Kraj plánuje zlepšit odbavování cestujících v regionálních autobusech

Pořídit až 1150 nových odbavovacích zařízení v autobusech zajišťujících regionální dopravu mimo Brno je cílem projektu, jehož přípravu schválili krajští radní.

Společnost Kordis Jihomoravského kraje tak může začít pracovat na přípravě akce nazvané Elektronické odbavování cestujících – fáze 1: Modernizace odbavovacích zařízení v regionálních autobusech.

Jak uvedl hejtman Michal Hašek, většina dopravců v Integrovaném dopravním systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) je vybavena typově shodným zařízením – pokladnou postavenou na technologiích starých přibližně patnáct let, které jsou v dnešní době jak fyzicky, tak i morálně zastaralé. „Vývoj odbavovacích systémů je úzce provázaný s rozvojem informačních technologií. V posledních letech se rozvinulo odbavování cestujících pomocí čipových karet nebo QR kódů, a to nejen v zemích západní Evropy, ale běžně i v rámci České republiky,“ sdělil hejtman.

Cílem projektu je pořídit až 1150 nových odbavovacích zařízení, která v sobě sloučí  všechny dosud roztříštěné služby palubní informatiky, umožní centrální evidenci tržeb (zamezí tím potenciálním únikům), zajistí centrální přehrávání a stahování dat. Současně tato zařízení již budou připravená na všechny alternativy elektronizace odbavování cestujících a umožní platby bankovní kartou.  Projekt bude realizovat společnost KORDIS, jeho náklady se předpokládají ve výši cca 70 milionů korun. Pro pořízení těchto zařízení předpokládá KORDIS využití finanční podpory z evropských fondů (program IROP),“ řekl náměstek pro dopravu Zdeněk Pavlík.

Zdroj: Jihomoravský kraj

Štítky projekt, Brno, Jihomoravský kraj, Michal Hašek, Česko, Zdeněk Pavlík, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj plánuje zlepšit odbavování cestujících v regionálních autobusech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.