Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

V Zastávce u Brna železničáři spojí úzkorozchodnou a běžnou trať na jedno nástupiště

Provozovatelé muzejní úzkorozchodné dráhy ve Zbýšově na Brněnsku se dočkají nového nástupiště v Zastávce u Brna. Po modernizaci zde budou moci návštěvníci poprvé přestoupit na muzejní dráhu z běžného vlaku. Očekává se, že tento komfortní přestup přiláká více zájemců.

Provozovatelé muzejní úzkorozchodné dráhy ve Zbýšově na Brněnsku se v prosinci dočkají po mnoha letech společného nástupiště s normálními vlaky ve stanici v Zastávce u Brna. Ta se stejně jako trať do Střelic znovu otevře po velké modernizaci. Zástupci muzejní dráhy se chtějí oslav před zahájením provozu modernizované tratě a stanice 14. prosince rozhodně zúčastnit, i když zatím není jisté, zda se podaří položit veškeré koleje pro muzejní dráhu, řekl zástupce spolku Muzeum průmyslových železnic Jan Procházka.

Na muzejní dráze se jezdí 18 let a každý rok provozovatelé svépomocí postavili několik desítek metrů tratě směrem k Zastávce, až ji dosáhli v roce 2018. Od té doby čekali na modernizaci tratě včetně zastávecké stanice. Zbývalo jim k novému nástupišti položit zhruba 300 metrů kolejí. Na tom nyní pracují. „Bude to unikát v celé střední Evropě, že půjde z normálního vlaku přestupovat na úzkorozchodnou muzejní dráhu na jednom nástupišti. Návštěvníci tak získají komfortní možnost přestupu, když za námi přijedou vlakem od Jihlavy či od Brna“ řekl Procházka. Většina úzkorozchodných tratí, pokud už jsou zaústěné do stanice dráhy klasického rozchodu, má vlastní nádražíčko. Je to tak například v Jindřichově Hradci či Třemešné a podobně i v Mladějově na Moravě.

Od novinky, kterou lidé využijí poprvé v příští sezoně, si spolek slibuje, že bude více lidí přijíždět do Zastávky. Nyní jich velká část přijede do Zbýšova autem, sveze se vláčkem do Zastávky a zpět a zase autem odjíždí. „Nyní budou moct lidí přijet vlakem a pohodlně přestoupit. Možná jich bude jezdit víc do Zastávky než do Zbýšova,“ uvedl Procházka. Loni stejně jako letos zavítalo za železniční nostalgií okolo 10.000 lidí. V Zastávce už nyní spolek spolupracuje také s Regionálním informačním centrem, které sídlí ve staniční budově v bývalé restauraci. Lidé si zde mohou koupit rezervované jízdenky. Obvykle je totiž zájem takový, že je dobré se nespoléhat na to, že je zájemci koupí až na místě.

Plán na příští rok je stejný, jako byl letos. Bude se jezdit 13 sobot, tedy jedna v květnu, jedna v červnu, pak celé prázdniny a jednou v září. „A rok stejně jako letos zakončíme mikulášskými jízdami. Letos pojedeme 30. listopadu,“ doplnil Procházka. Kvůli stavbě v Zastávce však bude trasa ze Zbýšova zkrácena jen do Babic. I v příští sezoně budou návštěvníky vozit mimo jiné dvě parní lokomotivy, nový přírůstek se zatím neočekává. „Ale budeme mít dva nové exponáty, předválečné motorové lokomotivy vyrobené v německé firmě Deutz. Jezdily v cihelnách či na různých stavebních drážkách. Čeká je oprava do provozního stavu,“ uvedl Procházka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Muzea průmyslových železnic

Štítky železnice, vlak, zastávka, stanice, kolej, muzeum, Zbýšov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Zastávce u Brna železničáři spojí úzkorozchodnou a běžnou trať na jedno nástupiště  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.