Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Na jihomoravských silnicích přibylo tragických nehod, upozorňují policisté. Zemřelo při nich o 19 lidí více než loni

Letos na jihomoravských silnicích vzrost počet úmrtí, dramaticky zejména v září a říjnu. Konkrétně do 23. října zemřelo 61 lidí, což je o 19 více než loni za stejné období. Nejvíce obětí bylo mezi chodci a motorkáři. I když dopravních nehod celkově ubylo, těch tragických přibylo. Policisty nárůst úmrtí znepokojuje. Ztráty na životech se dějí hlavně kvůli vysoké rychlosti a nepřizpůsobení se podmínkám na silnici.

Obecně nehod ubylo, ale úmrtí přibylo

Od začátku letošního roku do 23. října přišlo na jihomoravských silnicích o život 61 lidí, což je o 19 více než v předchozím roce. Smutný trend zasáhl především chodce a motorkáře, těch za poslední měsíce zemřelo o mnoho více než v minulých letech. Počty úmrtí začaly růst už od června, nejvíce se situace zhoršila v září a říjnu.

Velký nárůst tragických nehod na jihomoravských slíncích policisty znepokojuje. „Zatímco loni v září zemřeli při nehodách dva lidé, letos to bylo deset lidí. Loni v říjnu zemřeli dva lidé, letos už devět lidí, a to měsíc ještě neskončil. Tento nárůst je alarmující,“ řekl dnes novinářům zástupce vedoucího jihomoravských dopravních policistů Lubomír Sedlák.

Od začátku roku do středy 23. října museli jihomoravští policisté řešit 4 770 dopravních nehod, což je o 18 méně než ve stejném období loňského roku. Šlo především o nehody, kde došlo ke zraněním nebo škodě přesahující 100 tisíc korun. Ačkoli celkový počet nehod klesl a snížil se i počet těch, při kterých lidé utrpěli těžká či lehká zranění, tragický fakt je, že počet úmrtí na silnicích výrazně vzrostl.

„Přibylo zejména úmrtí zranitelnějších účastníků provozu, ať už chodců, kterých letos zemřelo 12, tedy o osm více než loni. Motocyklistů zemřelo také 12, tedy o 5 více než loni,“ poukázal Sedlák.

Auto vyjelo ze silnice a narazilo do stromu. Jeden člověk zemřel, dva jsou zranění

Osobní vůz dnes před polednem u Mikulčic na Hodonínsku vyjel ze silnice a narazil do stromu. Při nehodě jeden člověk zemřel, dva lidé utrpěli zranění. Řekli mluvčí policie David Chaloupka a záchranné služby Michaela Bothová. Silnice byla uzavřená a...

Ohrožení jsou chodci, cyklisté a motorkáři

Míra zavinění u dopravních nehod se liší mezi chodci, cyklisty a motorkáři. Od začátku roku došlo v kraji k 242 nehodám s chodci, ale jen 30 procent z nich způsobili sami chodci. U motorkářů bylo od počátku roku zaznamenáno 420 nehod, přičemž v 59 procentech byli viníky řidiči motorek. Největší podíl na nehodách mají cyklisté, kteří zavinili 66 procent z 401 kolizí.

Nejčastější příčinou nehod v kraji byla letos nepozornost za volantem, což vedlo ke 43 procentům všech nehod. U nehod, které skončily smrtí, se však jako hlavní důvod objevila vysoká rychlost, zatímco nepozornost hrála roli až na druhém místě.

„Nejde ale o to, že by se jednalo o překročení rychlostního limitu. Problém je, že řidiči nepřizpůsobí rychlost stavu silnice, okolním podmínkám, svým schopnostem nebo dopravní situaci,“ doplnil Sedlák.

Policisté se snaží varovat před nebezpečím prostřednictvím preventivních kampaní. Chodcům, zejména v podzimním a zimním období, radí nosit reflexní prvky nebo výrazné oblečení i ve městech a obcích, nejen mimo ně, jak stanovuje zákon. Dospělým cyklistům zase doporučují nosit helmu, ačkoliv to podle zákona povinné není. Lze tak ale předejít zraněním hlavy, na která cyklisti při nehodách umírají nejčastěji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan

Štítky PČR, policie, doprava, silnice, dálnice, nehody, auto, kolo, řidič, motorkář, cyklista, motorka, zranění, smrt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihomoravských silnicích přibylo tragických nehod, upozorňují policisté. Zemřelo při nich o 19 lidí více než loni  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.