Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

V neděli začne rekonstrukce Údolní ulice v Brně. Více než rok po ní neprojedou auta ani vozy MHD

Od 1. září omezí rozsáhlá oprava Údolní ulice v Brně průjezd aut i vozů hromadné dopravy. Práce potrvají sedmnáct měsíců a zahrnují výměnu vodovodu, kanalizace a vybudování nové tramvajové trati. Zachován bude průchod pro pěší, vjezd do porodnice bude možný z ulice Gorkého.

Práce potrvají téměř rok a půl

Údolní ulici v Brně čeká od 1. září rozsáhlá rekonstrukce, konkrétně v úseku od Husovy ulice po Jiříkovského ulici. Plánovaná doba oprav je sedmnáct měsíců, město i zhotovitel ale avizují, že by práce rádi urychlili. Dnes zástupci města poklepali základní kámen stavby.

„Obyvatele Údolní i přilehlých ulic teď čeká několik měsíců sníženého komfortu. Složitější přístup se dotkne i těch, kdo tudy běžně projíždí nebo kdo sem míří do různých firem a institucí. Nakonec nám ale bude odměnou kompletně rekonstruovaná ulice, která se vedle moderní úrovně použitých technických prvků soustředí i na uživatelskou přívětivost,“ popsala primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). 

Uliční profil zůstane do značné míry zachovaný podobně jako dnes, přibudou na něm prvky pro cyklisty. Je ale potřeba udělat nové vodovody, kanalizaci a další inženýrské sítě. Brňané se také dočkají opravených zastávek, cesty i chodníků, vyměněného veřejného osvětlení a nově zasazených stromů.

V září začnou opravy Údolní ulice v srdci Brna. Stavba přinese omezení pro osobní auta i veřejnou dopravu

Rozsáhlá oprava Údolní ulice v Brně téměř za 400 milionů korun omezí od 1. září průjezd aut i městské hromadné dopravy. Průchod pro pěší zůstane zachován včetně přechodů. Město také vytvoří asi 80 náhradních parkovacích míst a dalších zhruba deset...

Omezení pro auta i hromadnou dopravu

Údolní ulice se uzavře pro veškerou osobní i hromadnou dopravu, průchod pro pěší bude zachován. Lidem, kteří zde žijí nebo podnikají, město doručilo do schránek letáky s návodem, jak si u stavby vyřídit povolení k vjezdu. Pro klientelu porodnice na Obilním trhu bude přístupný vstup od ulice Gorkého, kde pro ně bude rezervováno také deset parkovacích míst.

Z centra města na Úvoz a dále povede pro auta objízdná trasa po ulici Veveří přes Jana Uhra, Úvoz a dále po Grohově na náměstí Míru, odkud se již lze napojit na Údolní. Využít mohou lidé také cestu přes Kounicovu, Konečného náměstí a dále na Úvoz. Od Mendlova náměstí vede objízdná trasa ve směru na náměstí Míru přes Úvoz, Tvrdého a Lerchovu. V případě cesty na Joštovu či do centra města je nejlepší se vydat přes Pekařskou a Husovu.

Tramvajová linka 4 pojede ve zkrácené trase mezi Babickou a centrem města, ve zbývající části trasy je nahrazena autobusovou linkou x4. Podrobnosti lze nalézt na portálu Kopeme za Brno.

Zhoustne provoz v okolních ulicích

Rekonstrukce Údolní ulice s sebou nese také snížení komfortu obyvatel přilehlých ulic, přes které vedou objízdné trasy. Na tuto skutečnost zareagovali například zaměstnanci hospody U Průmyslovky v ulici Jana Uhra. V den zahájení rekonstrukce, tedy 1. září, uspořádají sousedskou sešlost nazvanou Sbohem klide, čímž se symbolicky rozloučí s klidnou atmosférou ulice.

„Chystaná rekonstrukce s sebou přináší změny, které ovlivní charakter ulice Jana Uhra i život zdejších obyvatel i podniků. Přestože si uvědomujeme, že zvýšený dopravní ruch ulice může přinést pro náš podnik nečekaná omezení, chápeme, že rekonstrukce je nezbytná, a nejen dotčená ulice, ale i její okolí se musí přizpůsobit. Naše akce tak nebude stížností na budoucí situaci, ale spíše oslavou ulice, která nás již více než 130 let spojuje,“ uvedli pro Brněnskou Drbnu zaměstnanci hospody U Průmyslovky.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky stavby, silnice, doprava, MHD, omezení, Údolní ulice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

a co porodnice-tam podle Vaňkové a radních pěšky ze středu města? Chce se mi něco říct o jalovici atp

Čtvrtek, 29. srpna 2024, 15:31Odpovědět

V neděli začne rekonstrukce Údolní ulice v Brně. Více než rok po ní neprojedou auta ani vozy MHD  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.