Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

V září začnou opravy Údolní ulice v srdci Brna. Stavba přinese omezení pro osobní auta i veřejnou dopravu

Rozsáhlá oprava Údolní ulice v Brně téměř za 400 milionů korun omezí od 1. září průjezd aut i městské hromadné dopravy. Průchod pro pěší zůstane zachován včetně přechodů. Město také vytvoří asi 80 náhradních parkovacích míst a dalších zhruba deset vyhradí pro klientelu porodnice na Obilním trhu, uvedla v tiskové zprávě primátorka Markéta Vaňková (ODS). Práce v úseku od Husovy po křižovatku s Jiříkovského ulicí potrvají 17 měsíců. Obnášejí výměnu starého vodovodu a kanalizace, vybudování nové odhlučněné tramvajové trati či nových povrchů silnice.

Naváže na rekonstrukci, která skončila před pěti lety

Projekt navazuje na předcházející etapu ve zbylé části Údolní, která skončila před pěti lety. „Snahou je u těchto kompletních rekonstrukcí ulic zkoordinovat maximum subjektů, aby se co největší objem prací udělal při jednom. Kromě městských firem se zapojily třeba i soukromé plynárenské společnosti. Cílem je, aby byly dopady na jednotlivce, instituce i firmy co nejmenší. Nicméně bez určitého nepohodlí pro místní se takto náročná stavba bohužel provést nedá. Budeme se ale snažit, aby byla původně naplánovaná doba realizace kratší," řekla Vaňková.

Změny v dopravě

Po dobu prací bude ulice zcela uzavřena pro osobní i hromadnou dopravu. Tramvajovou linku 4 nahradí autobusy X4, trolejbusové linky 38 a 39 nepojedou na Komenského náměstí a v centru města skončí na České.

„Akce začne rekonstrukcí kanalizace, vodovodu a plynovodu včetně přípojek. Následovat bude modernizace 773 metrů dlouhého úseku tramvajové trati, která bude spočívat především v kompletní výměně kolejí a sanaci podloží. Klidnější život zajistí místním použití moderních odhlučňovacích prvků. Opravíme také zastávky Obilní trh a Úvoz, vybavíme je signálními prvky pro nevidomé, přístřešky, lavičkami, zábranami proti vstupu do vozovek v ploše nástupišť a informačními tabulemi. Investice zahrnuje i nové silnice a chodníky, veřejné osvětlení či vegetační úpravy," doplnil náměstek pro investice René Černý (ANO).

Omezení pro místní

Uspořádání ulice zůstane v podstatě zachováno. Ve směru z centra přibude v úseku Marešova - Úvoz cyklopruh a nástupní ostrůvek na zastávce Obilní trh. V opačném směru budou cyklopiktogramy. Některé ze stromů bude nutné pokácet, město počítá s výsadbou 44 nových.

Stavbaři se budou snažit lidem umožnit příjezd k nemovitostem, třeba i kvůli možnosti zaparkovat uvnitř budov. Parkování v prostoru stavby je zakázané. „Místní dostali do schránek informace včetně kontaktu na stavbyvedoucího, který může vydávat povolení k vjezdu. Mohou nastat výjimečné případy, kdy bude průjezd staveništěm zcela znemožněn, například kvůli navážení materiálu," poznamenal výrobní ředitel FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby Vilém Huryta.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Harold17, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky Brno, Údolní, stavby, silnice, doprava, MHD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V září začnou opravy Údolní ulice v srdci Brna. Stavba přinese omezení pro osobní auta i veřejnou dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.