Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

VIDEO: Estakáda velkého městského okruhu se na den otevřela veřejnosti. Motoristé se zde projedou až v neděli

Hlavní trasa podstatné části velkého městského okruhu v Brně, která spojuje Husovický tunel a ulici Rokytova, je dokončená a připravená ke spuštění provozu. Než se však po ní projedou první motoristé, byla v pátek 16. srpna vyhrazena pro pěší. Zájemci si tak mohli projít více dva kilometry dlouhou dokončenou stavbu.

Stavba by měla ulevit dopravě ve městě

Lidé si mohli v rámci Dne otevřené estakády a Husovického tunelu prohlédnout dokončenou stavbu, která je součástí velkého městského okruhu (VMO). Nová čtyřpruhová komunikace se stavěla od července roku 2021. Samotnou estakádu tvoří devětatřicet pilířů vysokých dvacet metrů, které kotví piloty v třiceti metrové hloubce pod zemí.

Vzhledem k narůstající dopravě patří VMO ke klíčovým stavbám, které by měly městu odlehčit. „Významně se nyní uleví dosud velmi přetíženým ulicím v městských částech Brno-sever, Židenice a Maloměřice. Pro město je stavba také důležitá napojením na nově vznikající čtvrť Nová Zbrojovka,“ řekla novinářům primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). Na realizaci stavby se Brno finančně podílelo částkou ve výši pěti set milionů korun bez DPH. Celková cena stavby v severovýchodní části městského okruhu je téměř dva a půl miliardy korun.

VIZUALIZACE: Silničáři naplánovali část velkého městského okruhu. Svede dopravu z obydlených částí

Silničáři společně se zástupci Brna představili veřejnosti dynamickou vizualizaci budoucí stavby Ostravské radiály, důležité součásti velkého městského okruhu v Brně. Součástí stavby bude i výstavba cyklotras, zón pro chodce nebo přeložka tramvajové...

Provoz pro motoristy se spustí v neděli

Stavebně se podle ředitele brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic Davida Fialy jednalo o náročnou akci. „Práce komplikoval fakt, že probíhaly za provozu v centru města. Po celou dobu jsme navíc museli zachovat provoz aspoň jedním jízdním pruhem v každém směru,“ uvedl novinářům.

Provoz na hlavní trasu estakády VMO Tomkovo náměstí a VMO Rokytova bude spuštěn v noci ze soboty na neděli 17.-18. srpna. Uzavřena však bude nájezdová rampa z ulice Karlova.

Do konce roku by se měly zprovoznit i další části VMO

„Celkové zprovoznění nově otevřené stavby plánujeme letos v prosinci. V následujících měsících budeme ještě dokončovat zejména nájezdové a sjezdové rampy,“ popsal Fiala. V roce 2025 dále proběhnou dokončovací prace mimo trasu. Bude se jednat o dokončení chodníků, plotů a sadové úpravy.

Do konce roku by mělo Ředitelství silnic a dálnic zprovoznit i další části stavby velkého městského okruhu, a to VMO Žabovřeská a VMO Bauerova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky velký městský okruh, VMO, Tomkovo náměstí, Husovický tunel, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Estakáda velkého městského okruhu se na den otevřela veřejnosti. Motoristé se zde projedou až v neděli  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.