Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIZUALIZACE: Silničáři naplánovali část velkého městského okruhu. Svede dopravu z obydlených částí

Silničáři společně se zástupci Brna představili veřejnosti dynamickou vizualizaci budoucí stavby Ostravské radiály, důležité součásti velkého městského okruhu v Brně. Součástí stavby bude i výstavba cyklotras, zón pro chodce nebo přeložka tramvajové trati.

Uleví se Židenicím

Plánovaná Ostravská radiála je podle silničářů výjimečná a zároveň náročná stísněnými prostorovými poměry danými stávající železniční tratí, železniční vlečkou a tramvajovou tratí.

„Cílem stavby je převedení tranzitní dopravy východ–sever mimo obydlenou zástavbu Židenic. Radiála vyřeší také aktuální problém s velkým množstvím levých odbočení, která komplikují dopravu z centra města do Vinohrad a Líšně, a mimo jiné i nevhodná napojení okolních areálů,“ uvedl stavby ředitel Závodu Brno ŘSD David Fiala.

Doprovodné práce

Součástí stavby je mimo jiné vybudování tří mimoúrovňových křižovatek, přeložka tramvajové trati, doplnění tří kilometrů cyklotras a šesti kilometrů pěších tras.

„Dokončili jsme dokumentaci a probíhá připomínkování s následným dopracováním do čistopisu. Zahájení stavebních prací předpokládáme v roce 2027 a jejich dokončení o tři roky později,“ přiblížil postup přípravy stavby Fiala.

Čtyři městské části

Tříkilometrový úsek Ostravské radiály bude umístěn ve čtyřech městských částech. Protne Černovice, Slatinu, Židenice a Líšeň.

„Ostravská radiála je další důležitou částí velkého městského okruhu v Brně, který po dokončení zajistí řidičům plynulý a bezpečný průjezd a obyvatelům přilehlých částí lepší životní podmínky a větší bezpečnost. Pracovníci kolem vysadí také velké množství zeleně,“ doplnila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Přispějí silničáři i město

Investory stavby jsou Ředitelství silnic a dálnic a město Brno, které navazují na předcházející spolupráci v rámci již realizovaných staveb velkého městského okruhu v Brně.

„Brno má v současnosti s ŘSD uzavřenou smlouvu o spolupráci, díky které bylo pověřeno majetkoprávní přípravou. Ve spolupráci s Brněnskými komunikacemi v současnosti jednáme s majiteli nemovitostí v dané oblasti, abychom přípravu stavby co nejvíce uspíšili,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky ŘSD, silnice, silničáři, VMO, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

opět vizualizace-kolik desítek let ? toho se už nedočkám, no myslím že nikdo...

Čtvrtek, 8. února 2024, 11:43Odpovědět

Withy14

Super - místo výše zmíněných oblasti bude doprava komplet kolem Riviéry nebo Bauerovy, že? Koho to vlastně trápí, stavba se naplánovala před desítkami let, tak se tak prostě udělá. A VMO znamená v tuto chvíli vnitřní městský okruh.

Pondělí, 5. února 2024, 13:01Odpovědět

VIZUALIZACE: Silničáři naplánovali část velkého městského okruhu. Svede dopravu z obydlených částí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.