Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Brněnské hlavní nádraží má nový validátor, který usnadní nákup jízdenek. Na jižní Moravě jich bude tři sta

Brněnské hlavní nádraží v pátek 7. června dostalo první chytrý validátor, tedy malý automat, s jehož pomocí si cestující snadno koupí jízdenku přímo na vlakových nástupištích. Lidé se v nových automatech taktéž dozví o aktuálních událostech v dopravě, odjezdech spojů nebo si zobrazí on-line mapu s aktuální polohou příslušných vozidel. Validátorů by se na území jižní Moravy mělo objevit celkem 300.

K jízdence z validátoru vedou tři jednoduché kroky

K zakoupení jízdenky pomocí validátoru potřebuje cestující zvládnout jen tři jednoduché kroky. „Velká část cestujících v posledních letech začala nakupovat jízdenky online na www.idsjmk.cz nebo přes aplikaci Poseidon. Teď přidáváme další možnost koupit si jízdenku pohodlně přímo na nástupištích. Je to další krok v modernizaci a zjednodušení odbavování cestujících,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Vedle prodejní funkce budou mít chytré validátory i funkce informační. Cestující se v nich dozví o aktuálních událostech v dopravě, odjezdech spojů z dané zastávky nebo libovolné další zastávky IDS JMK, a navíc bude možné se podívat na on-line mapu s aktuálními polohami vozidel. 

„Validátorů bude celkem 300, na větších nádražích cestující najdou více než jeden. Do konce září by měla být jejich instalace u konce. Cena jednoho validátoru je 63 500 korun bez DPH. Z velké části jsou hrazeny z dotací z EU a jejich provoz a servis bude zajišťovat vlastními silami KORDIS JMK, což znamená úsporu nákladů na externí firmy. Od prosince bude také možné si jízdné zaplatit v automatech přímo ve vlacích Moravia,“ přiblížil krajský náměstek pro dopravu Jiří Crha (ODS).

Platba kartou nebo speciální dopravní peněženkou

Jízdné budou moci cestující uhradit platební kartou nebo nabitou dopravní peněženkou. Papírové jízdenky si bude možné ve validátoru označit. Zástupci kraje předpokládají, že si většina cestujících na rychlou koupi jízdenky platební kartou rychle navykne. Validátor jim v tom případě nevydá papírovou jízdenku, ta bude přiřazena ke kartě, kterou zákazník zaplatil.

„Pro cestující, kteří nemají nebo nechtějí použít svoji platební kartu, je určená takzvaná dopravní peněženka. Jedná se o anonymní účet podobný bankovnímu účtu, na který si mohou nabít malou částku a pak místo bankovní karty platit některým ze zvolených nosičů. Třeba klíčenkou, dopravní kartou nebo i samolepkou. Nosiče vyjdou na 30 korun, dají se používat a nabíjet opakovaně v Kontaktních centrech IDS JMK, přímo ve validátorech nebo i on-line," uvedla krajská mluvčí Martina Žídková.

Červencové dopravní novinky

„Od 1. července budou mít držitelé průkazů ZTP a ZTP/P jízdu ve všech linkách IDS JMK zdarma a nebudou si muset kupovat lístek. Tohle rozhodnutí jsme udělali na základě žádostí organizací zastupujících tyto občany a myslím, že to je dobrá věc,“ uvedl Grolich. 

Pro seniory nad 70 let bude jako další novinka zavedena v papírové i elektronické verzi nová celosíťová jízdenka za 40 Kč platná 24 hodin. „Pro seniory to znamená, že ani v budoucnu nebudou muset řešit elektronické jízdenky, a navíc jim to umožní bezplatnou přepravu zvířete i jízdního kola,“ doplnil hejtman.
Grolich.

Celodenní jízdenka bude platit na všechny spoje IDS JMK a senioři si ji mohou koupit do zásoby, označit při nástupu a už se nemusí starat o další placení, případně jim ji prodá bez příplatku průvodčí ve vlaku či řidič autobusu.

S instalací prvního validátoru na brněnském hlavním nádraží zahájil Jihomoravský kraj spolu se společností KORDIS JMK další novinky v cestování integrovaným
dopravním systémem zejména na železnici. Jejich součástí jsou i slevy a jízdenky zdarma pro
vybrané cestující.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihomoravský kraj

Štítky Jihomoravský kraj, Brno, jízdenky, doprava, cestující, hlavní nádraží, MHD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Igor Hrnčíř

Podle platného ceníku IDS JMK je přeprava osob nad 70 let zdarma. K čemu je tedy ta jízdenka za 40,- Kč?

Neděle, 9. června 2024, 16:07Odpovědět

Joseph Xspy

A slevy ...slevy budou ?

Neděle, 9. června 2024, 14:24Odpovědět

Joseph Xspy

Nejsem ZTP ani jiný důchodce ale rád bych viděl v nabídce IDS-JMK zastropovanou celoroční jízdenku ,tak jak to mají ČD .Aktuálně se mi dojíždění s IDS-JMK nevyplatí :/

Neděle, 9. června 2024, 14:28Odpovědět

Brněnské hlavní nádraží má nový validátor, který usnadní nákup jízdenek. Na jižní Moravě jich bude tři sta  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.