Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Soud zatím pozastavil stavební povolení k brněnské lanovce. O žalobě ornitologů rozhodne za dva týdny

Městský soud v Praze přiznal žalobě České společnosti ornitologické proti povolení stavby lanovky z brněnských Pisárek k univerzitnímu kampusu odkladný účinek. Pozastavil tím účinky napadeného rozhodnutí do skončení řízení. Ministerstvo dopravy se nyní připravuje na soudní stání, které je naplánováno na 20. června.

Ornitologové nesouhlasí s provedeným biologickým hodnocením, podle organizace stavba negativně ovlivní významnou ptačí oblast. Dopravní podnik města Brna rozhodnutí registruje.

„Mohu potvrdit, že soud žalobě přiznal odkladný účinek, a to poté, co při poměřování újmy dospěl k závěru, že újma, která by mohla vzniknout postupem podle správního rozhodnutí, je větší, než která by mohla vzniknout stavebníkovi realizací stavby. Jednalo by se o újmu nevratnou na straně žalobce. Nadto přiznání odkladného účinku není v rozporu s důležitým veřejným zájmem,“ uvedl mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Dopravní podnik získal pravomocné povolení pro stavbu lanovky v Brně

Brněnský dopravní podnik tento týden získal pravomocné stavební povolení pro lanovku mezi pisáreckou vozovnou a univerzitním kampusem v Bohunicích, uvedl web Zdopravy.cz. Stavba má stát podle odhadů 950 milionů korun, město ji však celou z...

Přiznáním odkladného účinku se pozastavují do skončení řízení před soudem účinky napadeného rozhodnutí. „Dokud soud o žalobě nerozhodne, nemá napadené rozhodnutí právní účinky, tedy nelze podle něj vykonávat jím přiznaná práva či vynucovat splnění povinností,“ doplnil Wenig.

„Toto rozhodnutí registrujeme. Ministerstvo dopravy se nyní připravuje na soudní stání v této věci, které je naplánováno na 20. června. Do té doby my nemůžeme pokračovat v přípravě stavby,“ řekla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková. Doplnila, že žaloba míří proti ministerstvu dopravy, které stavbu povolilo, tudíž věcí se bude zabývat právě pražský soud.

Ornitologové se obávají kolize ptáků s nosnými lany i skleněnými plochami nebo rušení všech živočichů. Podle nich je poslední velké zimní nocoviště havranů polních a kavek obecných na jižní Moravě přímo v trase plánované lanovky. Kromě dopadu na přírodu upozorňuje organizace i na chybějící studii, ze které by vyplývaly náklady a přínosy stavby.

Město dlouhodobě ignoruje ochranu přírody, míní ornitolog bojující proti stavbě brněnské lanovky

Brněnský dopravní podnik v minulém týdnu získal pravomocné stavební povolení pro vybudování lanovky mezi pisáreckou vozovnou a univerzitním kampusem v Bohunicích. K plánované stavbě za necelou miliardu ovšem podle jejích odpůrců a opozičních...

Brněnský dopravní podnik získal pravomocné stavební povolení letos na jaře. Stavba má stát podle odhadů 950 milionů korun, město ji však celou z vlastního rozpočtu platit nechce a bude usilovat o dotace z fondů EU. Obhájci lanovky argumentují v její prospěch obecně tím, že do kampusu a okolí přijíždí denně hodně lidí a že by lanovku mohli využívat ti, kdo budou přijíždět na akce do multifunkční haly vedle pisárecké vozovny, která je ve výstavbě.

Potřebu lanovky zpochybňují třeba opoziční Zelení. Uvádějí, že oblast kampusu i hala jsou už dnes obslouženy dostatečně tramvají, trolejbusy a autobusy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB

Štítky stavby, MHD, DPMB, lanovka, ornitologie, příroda, soud, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Radši dokončit řeku a okolí, multifunkční halu a ne se napakovat na radnici další stavbou, na kterou ani nejsou finance.

Pátek, 7. června 2024, 10:55Odpovědět

Marie Glanczová

Kde by na takovou blbost radnice vzala? Vždyť tam jezdí autobusy, trolejbusy i šalina !

Pátek, 7. června 2024, 10:44Odpovědět

Soud zatím pozastavil stavební povolení k brněnské lanovce. O žalobě ornitologů rozhodne za dva týdny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.