Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Baťův kanál zahájí sezonu 1. května. Práce na stavbě plavební komory provoz neomezí

Práce na stavbě nové plavební komory Sudoměřice/Rohatec na Baťově kanále poblíž skalického přístavu pokračují tak, že bude možné 1. května zahájit plavební sezonu. Aby mohla stavba pokračovat a v kanále byla potřebná hladina vody, přehradili stavbaři kanál od stavby ocelovými štětovnicemi.

Díky stavbě se koncem příštího rok prodlouží splavnost Baťova kanálu o sedm kilometrů až do Hodonína, kam první turisté připuljí  v roce 2026. „Stavíme podle plánu a už nyní je jasně rozeznatelný obrys a dno plavební komory a základová deska jezu. Zbývající úsek od zdymadla k řece Moravě překlenul první oblouk ze dvou nových hospodářských mostů. Provoz na Baťově kanále stavba nijak nezasáhne, ale omezení jsou letos cyklisté, kteří musejí zvolit objízdné trasy,“ řekl zástupce ředitele Ředitelství vodních cest ČR Jan Bukovský.

Letos se mimo jiné bude rozšiřovat koryto Radějovky směrem k Moravě a první z hospodářských mostů začne sloužit zemědělcům a bude možné se pustit do přestavby druhého. Pod původními mosty by lodě nepropluly. V srpnu a v říjnu by se měla osazovat vrata komory, nejprve dolní a poté horní.

Lodě na Baťově kanálu vyhlíží novou trasu. Povede do Hodonína

Velká očekávání turistů na jižní Moravě se po několika letech promění v realitu. Oblíbená atrakce Baťův kanál dostane novou plavební komoru, která cestu protáhne o sedm kilometrů do Hodonína. Z Otrokovic do okresního města proplují po řece Moravě...

Letos také začne podél Radějovky vznikat biokoridor, který vrátí přírodu alespoň zčásti do dřívějšího stavu. V minulosti totiž koryto Radějovky meandrovalo, než bylo narovnané. Získané pozemky se začaly zemědělsky obdělávat. V létě se začne stavět objekt, který umožní napájení biokoridoru vodou z Baťova kanálu a na podzim začne výsadba.

Cena stavby je 340 milionů korun a jedná se o první novou plavební komoru na Baťově kanále po 85 letech. Její parametry budou podobné, jako mají další komory na kanále, překonávat bude výškový rozdíl 2,7 metru mezi jezem Sudoměřice na Baťově kanále a hladinou Moravy.

Baťův kanál je dnes splavný na 54 kilometrech mezi Otrokovicemi a slovenskou Skalicí. Ročně jej navštíví zhruba 85.000 lidí a jejich počet po sezonách poznamenaných covidovou pandemií znovu roste. Do roku 2030 se počítá s tím, že na severu bude splavný až do Kroměříže.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky stavby, doprava, lodní doprava, řeka, Hodonínsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baťův kanál zahájí sezonu 1. května. Práce na stavbě plavební komory provoz neomezí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.