Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Děti z Boskovic čeká bezpečnější cesta do školy. Obec opraví křižovatku a přidá přechody

Jihomoravská agentura pro veřejné inovace JINAG dokončila v Boskovicích na Blanensku pilotní projekt zaměřený na bezpečnost dětí při cestě do školy. Výsledkem je dopravní studie s navrženými opatřeními, kterou předala zástupcům města. Mezi opatření patří třeba vybudování krátkodobých parkovacích míst K+R nebo úprava křižovatky, informovala v tiskové zprávě mluvčí kraje Alena Knotková.

Agentura JINAG oslovila 450 jihomoravských škol s dotazníkem o bezpečnosti dětí na silnicích. Z výsledků vyplývá, že 150 škol aktivně řeší špatnou dopravní situaci. „Zaujal nás program Bezpečné cesty do školy, proto jsme se rozhodli na něj navázat a rozšířit ho i na jižní Moravu. Pro pilotní testování jsme zvolili Mateřskou školu, základní školu a praktickou školu Boskovice," uvedl ředitel agentury Patrik Reichl.

Cílem bylo nejen najít efektivní řešení, ale také šířit osvětu a zapojit všechny zúčastněné strany. V prvním kroku děti kreslily do mapy trasy, kterými pravidelně chodí do školy, a označovaly místa, kde se cítí ohroženy. Následoval monitoring dopravy, při kterém děti s učiteli a dopravními inženýry zaznamenávali dopravní přestupky a další problematické jevy. „Nejenže jsme tímto projektem zvýšili u žáků povědomí o správném chování v různých náročných dopravních situacích, ale žáci využili i vlastní zkušenosti a snažili se je převést do praxe," řekla zástupkyně ředitelky školy Ivana Staffová.

Získaná data pomohla k vytvoření dopravní studie a následnému návrhu konkrétních opatření. Mezi opatření, která lze udělat v horizontu jednoho roku, patří například snížení rychlosti nebo vybudování parkovacích míst K+R. Dlouhodobá vize zahrnuje úpravy křižovatek, zřízení přechodů a celkové zklidnění dopravy. „Ve spolupráci s kolegy budu usilovat o to, aby byly naše nápady a návrhy převedeny do života," uvedl místostarosta Lukáš Holík (Naše Boskovice).

Do programu Bezpečně do škol se v Jihomoravském kraji mohou zapojit i ostatní školy či obce. V agentuře JINAG vznikl průvodce, který zájemcům pomůže projít celým procesem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto cs:ŠJů, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky doprava, školy, správa, Boskovice, děti, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti z Boskovic čeká bezpečnější cesta do školy. Obec opraví křižovatku a přidá přechody  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.