Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Historický most v Rajhradě se dočká opravy. Rekonstrukci odsouhlasili jihomoravští radní

Radní Jihomoravského kraje dnes schválili zahájení tří zakázek na opravu dvou mostů a jedné silnice v celkové hodnotě 144,5 milionu korun bez DPH. Krajský úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

Mosty se oprav dočkají nejpozději v dubnu

„Všechny tři zakázky mají stejný důvod k důsledné rekonstrukci, jsou ve špatném technickém stavu. Silničáři začnou tyto akce obratem soutěžit a začátek prací přijde na řadu ihned po podpisu smlouvy, což předpokládám, že bude nejpozději v dubnu,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

První z dnes schválených zakázek je oprava mostu přes dálnici D2 u Břeclavi, který bude kromě rekonstrukce také rozšířen. Práce by měly trvat zhruba osm měsíců a přijdou asi na 18 milionů korun bez DPH. Část ceny této zakázky chce kraj zaplatit ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Druhým mostem, který čeká oprava, je historický klenbový Pitrův most v Rajhradě na Brněnsku. Bude vybaven novým příslušenstvím a železobetonovou deskou, která zesílí nosnou konstrukci. „Jedná se o společnou veřejnou zakázku Správy a údržby silnic JMK a města Rajhrad, ve které se finančně pohybujeme kolem částky 30 milionů korun bez DPH. Větší část peněz, které se proinvestují ještě letos, půjdou z kasy SÚS JMK (Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje), popřípadě ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Druhá etapa stavebních prací, zdrojově z financí města Rajhrad, by měla být uskutečněna v příštím roce,“ dodal náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha (ODS).

Nejdražší z oprav bude rekonstrukce silnice ze Zastávky 

Nejnákladnější ze tří schválených zakázek je rekonstrukce silnice druhé třídy od Zastávky na Brněnsku až na hranici Jihomoravského kraje a Vysočiny před Ludvíkovem. Celkem 3,5 kilometru dlouhý úsek silnice je na hranici životnosti s hloubkovou korozí s výtluky a pouze provizorně opravovanými úseky. Pro letošní rok je to podle Crhy největší stavební akce na jihomoravských silnicích. „Náklady předpokládáme na více než 96,5 milionu korun bez DPH. Pokud půjde vše podle plánu, tak ji chceme zahájit v dubnu a v plném provozu by silnice mohla být již od začátku prosince 2024,“ doplnil náměstek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto RomanM82, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Štítky stavby, správa, silnice, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický most v Rajhradě se dočká opravy. Rekonstrukci odsouhlasili jihomoravští radní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.