Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Černé pasažéry neodradilo ani navýšení pokut. V Brně jich revizoři načapali skoro 45 tisíc

Brněnskou MHD loni na černo cestovalo zhruba stejné procento neplatících jako v předchozích letech. Neodradila je ani zvýšená sazba pokut, která platí od loňského května. Dopravní podnik města Brna tak od neplatičů vybral přes 32 milionů korun.

Revizoři loni chytili jednoho černého pasažéra v každém druhém zkontrolovaném voze

Revizoři Dopravního podniku města Brna loni zkontrolovali přes 100 tisíc vozů a v nich přistihli téměř 45 tisíc cestujících bez platného jízdního dokladu. Průměrně tak našli jednoho černého pasažéra ve dvou zkontrolovaných vozech. Nejvíce bylo neplatících cestujících mezi mladými lidmi ve věku od 18 do 25 let. Nejméně černých pasažérů bylo naopak mezi lidmi staršími 60 let.

„Tyto cestující neodrazuje ani loňské zvýšení pokut, kterým jsme chtěli od přepravy bez jízdenky veřejnost odradit. Na pokutách tak neplatiči uhradili přes 32 miliónů korun, což je o 8,4 milionů více než v roce 2022,“ sdělil Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

Neplatící cestující neodradilo ani zvýšení ceny pokuty

Od května loňského roku DPMB navýšil pokuty z 800 korun na 1000 korun, pokud cestující platí na místě, a 1500 korun, pokud přijde zaplatit později na pobočku. „Zřejmě i z tohoto důvodu vzrostl počet pokut uhrazených na místě ve voze. Cestující takto zaplatili 18 miliónů korun, z toho 12 miliónů kartou,“ řekl Vít Prýgl, vedoucí tarifního oddělení DPMB.

Brněnský dopravní podnik ale přece jen eviduje jedno nižší číslo, a tím jsou pouhé dva případy napadení revizorů s následnou pracovní neschopností. „Od zavedení zvukového nahrávání pracovníků přepravní kontroly před 15 lety a rozšíření edukace revizorů, jak komunikovat s agresivním cestujícím, se počet napadení výrazně snížil a pohybuje se do deseti ročně,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB

Štítky městská hromadná doprava, pokuta, černý pasažér, revizor, Brno

Černé pasažéry neodradilo ani navýšení pokut. V Brně jich revizoři načapali skoro 45 tisíc  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.