Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj chystá nové lákadlo pro turisty. Lávka přes řeku Moravu poslouží hlavně cyklistům

Po nové více než stotřicetimetrové lávce se projedou cyklisté na jižní Moravě. Turistické lákadlo naváže na cyklostezku podél Baťova kanálu propojující Veselí nad Moravou a Hodonín. Most přes tamní řeku, po kterém lidé přejdou z území Česka na Slovensko, podle vedení kraje zajistí výletníkům bezpečnější cestu.

Na novou atrakci lákají turisty poblíž Rohatce na Hodonínsku. Kovový most o délce 132 metrů a šířce 4,8 metrů vyroste u ústí říčky Radějovky. Po lávce u Mikulčic a připravovaném transbordéru u Vnorov se tak stane dalším místem, kde se propojí břehy hraniční řeky Moravy na česko-slovenském pomezí.

„Stavba naváže na vznikající cyklostezku podél Baťova kanálu propojující Veselí nad Moravou a Hodonín. Bude sloužit nejen pěším a cykloturistům, ale konstrukčně i prostorově bude navržena tak, aby umožnila i průjezd lehčích vozidel integrovaného záchranného systému,“ popsal náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL).


Umístení lávky u Rohatce.

Kraj si od nového mostu slibuje nejen více návštěvníků Baťova kanálu, ale i dalších výletnických cílů, které se v lokalitě nachází. Zároveň slibuje, že zajistí větší bezpečí kolařům jedoucím po mezinárodní trase EuroVelo 4 a Moravské stezce. „Vyhnou se tak pohybu nebezpečným úsekem po silnici I/55, kde dosud uvedené cyklotrasy vedou,“ vysvětlil a dodal, že oblast ročně navštíví zhruba 70 tisíc cyklistů.

Cenu za stavbu je zatím podle zástupců kraje těžké určit, pohybovat se ale bude v desítkách milionech korun. Počítá se se zapojením evropských dotací, příprava projektové dokumentace a stavební řízení bude hotové v příštím roce. Samotné práce na objektu by pak mohly začít v roce 2025.

Kraj chystá bezpečnou cestu přes řeku Moravu. Turisty povozí v gondole na kladkách

Jižní Morava s Trnavským krajem zvelebí společné příhraničí. Pro kolaře v lokalitě vznikne desetikilometrový úsek cyklostezky, návštěvníci vyzkouší i netradiční způsob dopravy přes řeku Moravu. Do nové otevřené lanovky naskočí poblíž obce Vnorov...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihomoravský kraj

Štítky doprava, cyklisté, turisté, Rohatec, stavba, lávka, Baťův kanál, Jihomoravský kraj, Hodonínsko

Kraj chystá nové lákadlo pro turisty. Lávka přes řeku Moravu poslouží hlavně cyklistům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.