Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Silničáři v Brně vypsali výběrko na průzkumnou štolu, aby mohli postavit nový tunel

Další posun ve stavbě nového dopravního díla hlásí silničáři v největším moravském městě. Plánovaná výstavba tunelu pod vinohradským sídlištěm, která bude součástí Velkého městského okruhu (VMO), se dala do pohybu už minulý měsíc s dokončením podkladů k pracím na průzkumné štole. Statní organizace nyní vypsala výběrové řízení na zakázku za zhruba 684,5 milionu korun.

Aby mohli dělníci začít razit 1,5 kilometru dlouhý tunel pod Vinohrady v Brně, musí nejdřív udělat průzkumnou štolu. S podklady Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přišlo na konci minulého měsíce, nyní vyhlásilo výběrko na zhotovitele. „Předpokládaná hodnota zakázky je 684,5 milionu bez daně. Tunelová štola (geotechnický průzkum a monitoring) bude podkladem pro realizaci dalšího úseku VMO ve východní části Brna,“ napsal na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Úsek s tunelem naváže na křižovatku v Rokytově ulici, která se otevře příští rok. Na opačné straně se vynoří u Malé Klajdovky a (MÚK) se připojí na Jedovnickou ulici u současné tramvajové zastávky Líšeňská. 

Celková délka nové části okruhu bude mít přes dva kilometry a zahrne úsek pod vinohradským sídlištěm a mimoúrovňovou křižovatkou (MÚK) Líšeňská. Součástí stavby je i oprava stávající silnice II/373 s možností převedení na silnici I/42.

„Stavba propojí VMO od MÚK Rokytova spolu s MÚK Líšeňská s Ostravskou radiálou na ulici Jedovnickou v celé své délce, a tím umožní plynulý průjezd městem Brnem od D1 Brno jih,“ popsali silničáři. S ražbou tunelu pracovníci začnou v roce 2028 a práce pak potrvají zhruba pět let. Celkové náklady na stavbu podle předpokladů vyšplhají na 9,3 miliardy korun bez daně.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, doprava, VMO, okruh, Vinohrady, tunel, štola, silničáři, ŘSD

Silničáři v Brně vypsali výběrko na průzkumnou štolu, aby mohli postavit nový tunel  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.