Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Brněnsku vyroste vytoužený obchvat Blučiny. Místní na stavbu čekali desítky let

Obyvatelům Blučiny na Brněnsku se doma třepou okna pokaždé, když po průtahu mezi dvěma vytíženými dálnicemi projede kamion. Úlevu by měl přinést nový obchvat, kterému po několika letech příprav dali jihomoravští radní zelenou. Velkou stavbu za jednu miliardu korun dělníci odstartují v roce 2025, práce pak potrvají další tři roky.

V roce 2025 silničáři poprvé kopnou do země u Blučiny asi dvacet kilometrů jižně od Brna. Jihomoravští radní odklepli výstavbu vytouženého obchvatu, o kterém se v kraji mluví dlouhodobě. Nyní to vypadá, že by se přání obyvatelům obce mohlo splnit do tří let od začátku prací. „Máme stavební povolení a díky obci vykoupené pozemky. Zbývá jen dokončit dokumentaci a zahájit samotnou výstavbu, který vyjde na jednu miliardu korun,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Lidé z Blučiny dopravní projekt netrpělivě vyhlíží více než dvě dekády. Vesnicí totiž za den projede zhruba osm tisíc aut a kamionů, protože slouží jako průtah mezi dvěma dálnicemi. V příštích třech letech číslo podle předpokladu naroste až na deset tisíc.

„Blučina se prakticky celá rozkládá podél silnice druhé třídy. Mnohé domy jsou více než sto let staré a nacházejí se v bezprostřední blízkosti této komunikace, v některých místech je to pouhých sedmdesát centimetrů. Lidé si stěžují, že se jim doma třepou okna i skleničky na stole,“ popsal současnou situaci starosta Jan Šenkýř (nez.). 

Mosty, sjezdy, křižovatky

Aby mohly mnohatunové kolosy z vesnice ven, naplánovala Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje nový obchvat. Téměř čtyři a půl kilometru dlouhá silnice bude začínat u dálnicční křižovatky a povede na sever od obce územím nivy Litavy. Na stávající komunikaci II/425 se napojí okružní křižovatkou u benzinové pumpy mezi Vojkovicemi a Židlochovicemi. Součástí budou také dvě křižovatky, tři sjezdy, pět mostů, ale také přeložka silnice III/41614 v délce téměř půl kilometru.

Projekt přijde na miliardu korun. Zhruba 500 milionů chce kraj pokrýt dotacemi z IROP. Protože má ale stavba nadregionální význam, jedná hejtmanství o penězích s ministerstvem dopravy. „Silnice v podstatě slouží jako spojka mezi D2 a D52, a budeme v této věci jednat i s vládou,“ vysvětlil Grolich.

Složitý a dlouhý proces

Kromě zajištění financí ale bylo třeba také vyřešit pozemky. Majetko-právní řízení měla na starost obec, podle Šenkýře trvalo přes dva roky. „Mělo spoustu detailů. Pozemky vlastnily instituce a firmy, jiné byly soukromníků. Někteří s odkupem nesouhlasili. Šest vlastníků se bohužel dostalo až do vyvlastňovacího řízení, vyvlastněni byli nakonec dva," dodal starosta. Kraj následně pozemky od obce vykupuje, za 245 pozemků zaplatí přibližně 36 milionů korun.

Před několika týdny radní rozhodli o podpoře potřebné přeložky vysokého napětí za 25 milionů korun, ke které dojde příští rok. Poté dokončí projektovou dokumentaci a vyberou zhotovitele. 

FOTO: Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Šenkýř/Facebook

Štítky Jihomoravský kraj, Blučina, doprava, obchvat, dálnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Brněnsku vyroste vytoužený obchvat Blučiny. Místní na stavbu čekali desítky let  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.