Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně zachraňují retro trolejbus. Historický vůz málem skončil ve šrotu na Ukrajině

Tisíce hodin v dílně před sebou mají mechanici v jihomoravské metropoli. Nový život vdechnou starému trolejbusu 9Tr, jenž dopravní podnik přivezl z vychodní Evropy, a zachránil ho tak před sešrotováním. Po Brně se retro vůz proháněl před čtyřiceti lety, poté brázdil ulice v ukrajinském městě Rovno. V původních barvách sveze cestující v první polovině roku 2025.  

Do těžké dřiny se pustili pracovníci Dopravního podniku města Brna (DPMB), kteří opravují historický trolejbus. V květnu 2019 ho dopravce dostal z Ukrajiny zpět na jižní Moravu, kde od osmdesátých let pod evidenčním číslem 3136 Brňany vozil do práce a školy.

„Spolu s dalšími šesti prostředky tohoto typu ho v roce 1996 odkoupilo ukrajinské město Rovno. Když ho vyřazovali z vozového parku, podařilo se nám trolejbus zachránit před sešrotováním a dopravit zpět do jihomoravské metropole, kde začínal. Tím, že ho zrekonstruujeme a zařadíme mezi retro sbírku, jeho příběh ani teď nekončí,“ vysvětluje generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Pomůžou i pamětníci

Zaměstnance v komínských dílnách ale nečeká lehký úkol. Veterán potřebuje opravu obou náprav, instalace elektro výzbroje, kabeláže, vzduchových rozvodů, kompletaci interiéru a lakování. „Vzhledem k jeho stáří je velmi obtížné získat funkční náhradní díly. Mnoho součástek si proto musíme sami vyrobit přímo na míru. Rozsah opravy vyžaduje odborníky různých profesí, jako jsou svářeči, stolaři, automechanici, zámečníci nebo elektrikáři,“ uvedl technicko-provozní ředitel DPMB Vítězslav Žůrek.

Do díla se zapojí také čalouníci, kteří zhotoví nová sedadla. Rozsáhlou rekonstrukci skeletu a podvozku už provedl externí dodavatel kvůli špatnému technického stavu dopravního prostředku. Nápomocní jsou v celém procesu také nadšenci a pamětníci, kteří přispívají radami, vzpomínkami a fotkami.

Trolejbusy Škoda 9Tr vyráběl závod Škoda Ostrov mezi lety 1958 a 1981. Brněnský dopravce od roku 1963 do roku 1981 postupně zařadil do provozu na 121 vozů této typové řady. Mezi necelou dvacítku historických autobusů, tramvají, lodí, ale i dalších trolejbusů se dopravní stařík ve své původní krémovo-červené barvě zařadí v roce 2025.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMB/Facebook

Štítky Brno, DPMB, trolejbus, retro, oprava, doprava, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně zachraňují retro trolejbus. Historický vůz málem skončil ve šrotu na Ukrajině  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.