Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brňané zírají na budoucnost. Testují autobus, který jezdí bez šoféra

Brňané zakouší na vlastní kůži nejnovějších technologické novinky, které se lidem prezentují na brněnském výstavišti. Právě ve veletržním areálu se koná prestižní strojírenský veletrh, jehož součástí je také například autobus bez řidiče. Místo šoféra ho ovládá umělá inteligence.

Autobus bez řidiče se v tuzemsku teprve testuje, musí být u každé jízdy přítomný operátor, který v krizové situaci převezme řízení. „Vozidlo nemusí být ovládané řidičem, ale pohybuje se autonomně na základě předem určené trasy na digitální mapě,“ vysvětlil expert společnosti PowerHUB, Pavel Chroust.

Maximální rychlost vozítka poháněného elektřinou je zatím pouhých dvacet kilometrů za hodinu. Užitečné ale již nyní může být třeba na letištích, v nemocnicích, průmyslových areálech nebo zábavních parcích, kde poslouží k převozu zaměstnanců a návštěvníků mezi několika určenými body. „Autonomní technologie jsou velmi efektivní, šetří lidské zdroje a čas. Vozy nepotřebují obslužný personál a pohybují se po aktuálně optimální trase,“ sdělila projektová manažerka společnosti PowerHUB Marie Horniecká.

Autobus je vybavený senzory, díky kterým dokáže pohotově zastavit v případě, že mu do cesty někdo nečekaně vběhne.  „Technologicky jsou autonomní dopravní prostředky připravené pro provoz po komunikacích, na zařazení do běžné dopravy si ale v Česku ještě počkáme,“ řekl Chroust. Oproti klasickým vozům hromadné dopravy se do něj vejde asi sedmkrát méně cestujících. Najednou sveze pouze osm lidí, kteří navíc musí po celou dobu jízdy sedět a být připoutaní.

Vozidlo již úspěšně jezdí na trasách s běžným silničním provozem například v britské Cambridgi. V dalších britských městech ho testovali v areálech pro seniory, na velkých golfových turnajích nebo v městských centrech. Prioritou společnosti PowerHUB, která se na výzkumu samořídích vozů podílí, je zvýšení důvěry veřejnosti v tuto moderní technilogii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, MSV, autobus, umělá inteligence, Výstaviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané zírají na budoucnost. Testují autobus, který jezdí bez šoféra  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.