Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Železničáři opraví trať z Brna do Přerova. Místo vlaků pojedou autobusy

Správa železnic bude od úterý 3. října do čtvrtka 12. října opravovat trať mezi Vyškovem a Nezamyslicemi. Kvůli tomu budou rychlíky mezi Brnem a Olomoucí a Brnem a Ostravou a také osobní vlaky nahrazené autobusy. Jezdit budou podle výlukových jízdních řádů, které jsou uveřejněné na webu společnosti Kordis JMK a také na webu RegioJetu.

Rychlíky do Ostravy, které provozuje RegioJet, nebudou vůbec jezdit mezi brněnským hlavním nádražím a Královým Polem. Náhradní autobusy budou jezdit mezi Brnem a Přerovem, přičemž jedna linka pojede přímo a druhá bude zastavovat ve stanicích po cestě. Přímé autobusy budou z Brna vyjíždět stejně jako vlaky, zastávkové o dvacet minut dříve.

V opačném směru zastávkové autobusy dojedou o dvacet minut později. Zatímco odjezd autobusu je od zastávky u viaduktu, výstupní zastávka je v Úzké ulici za viaduktem. RegioJet při výlukách výrazně omezuje standardní služby. Kola nepřepravuje vůbec, kočárky pouze do vyčerpání kapacity autobusu a vozíčkáři se musejí nahlásit nejméně 96 hodin, tedy čtyři dny předem.

Olomoucké rychlíky Českých drah nahradí autobus mezi Brnem a Nezamyslicemi. Z Brna odjíždějí autobusy ve stejný čas jako vlaky od viaduktu, na stejné místo i přijíždějí. Na rozdíl od RegioJetu České dráhy přepravu kol u většiny spojů zajišťují. Osobní vlaky budou nahrazené autobusy mezi Vyškovem a Nezamyslicemi.

Výluky na jednokolejné trati, která spojuje druhé a třetí největší město v Česku, jsou každý rok. Trať je dlouhodobě v takovém stavu, že na ní Správa železnic musí dělat pravidelnou údržbu. Již od roku 2015 připravuje modernizaci tratě z Brna do Přerova, která má zajistit dvousetkilometrovou rychlost a dvoukolejný provoz. Zatím se ještě nezačalo stavět a s dokončením celé trati se počítá zhruba za deset let, přestože modernizaci v tomto případě nebrání žádní aktivisté jako v případě řady jiných železničních a silničních staveb.


 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto RegioJet

Štítky Brno, doprava, vlaky, železnice, výluka, Olomouc, Ostrava, Regiojet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindra Stepanek

zase opravy boze uz

Úterý, 3. října 2023, 07:53Odpovědět

Železničáři opraví trať z Brna do Přerova. Místo vlaků pojedou autobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.