Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno rozšíří modré zóny. Peníze vybere i od lidí z okraje města

Brňané, kteří bydlí v okrajových městských částech, budou za dva roky parkovat v modrých zónách. Rezidentní parkování se rozšíří například do Komína, Jundrova nebo Juliánova. Na konci roku 2025 tak bude v systému zařazena většina částí moravské metropole.

Harmonogram pro rok 2025 zahrnuje celé městské části Medlánky, Komín a Jundrov a dále oblasti Viniční, Slatinská a Krásného v Židenicích a Křižíkova a Kociánka v Králově Poli. Při sestavování harmonogramu jsme spolupracovali s jednotlivými městskými částmi a brali jsme v potaz i jejich požadavky,“ uvedl radní města Brna pro dopravu Petr Kratochvíl.

Medlánky přijdou na řadu jako první v květnu, v červenci Juliánov, v srpnu Jundrov a na podzim pak Komín a části Králova Pole. Všechny tyto části města budou spadat do návštěvnické zóny C, což znamená, že parkování je regulované ve všední dny od 17:00 do 6:00. V tu dobu musí nerezidenti zaplatit parkovné dvacet korun za hodinu, první hodina je zdarma. V zóně C nejsou žádné parkovací automaty, platbu tak lidé mohou provést buď pomocí SMS zprávy, nebo mobilní aplikace Park Simply a přes on-line parkovací automat.


Zdroj: Parkováni v Brně 

Lidé, kteří v zóně bydlí nebo podnikají, si musí přes web vyřídit pakovací oprávnění, aby mohli v zónách bezplatně v zónách parkovat. Ceny se od roku 2018, kdy byl systém zaveden, nemění. Rezident zaplatí za první auto ročně dvě stě korun, za druhé čtyři tisíce a za každé další dvanáct tisíc korun. Podnikatel, který má v místě provozovnu, zaplatí za první auto čtyři tisíce korun, za každé další osmnáct tisíc korun. 

Peníze, které lidé zaplatí za parkování, a také ty, které město vybere na pokutách, míří do fondu mobility, z něhož město financuje různé dopravní projekty. Rozšíření rezidenčních zón se dočkají ještě letos také obyvatelé Štýřic v okolí ulic Pšeník a Dvorského a také části Židenic v okolí Viniční ulice.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Šeda

Štítky modré zóny, Brno, automobily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno rozšíří modré zóny. Peníze vybere i od lidí z okraje města  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.