Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Horšími vlaky, ale za méně peněz. Na jižní Moravě se o část dopravy postarají České dráhy

Méně komfortu pro cestující, ale levnější možnost pro kraj zvolili jihomoravští radní při výběru provozovatele železniční dopravy. Na linkách S4 a Střed tak od prosince 2024 zabezpečí vlaky České dráhy, které podaly cenově výhodnější nabídku. Přestože společnost podepsala smlouvu na deset let, kraj počítá, že za pět let už budou výletníky na vybraných trasách vozit nové hybridní vlaky od jiného dopravce.

Vlakové spoje na neelektrizovaných tratích na jižní Moravě zajistí od prosince příštího roku národní dopravce České dráhy. Další zájemce ze soukromých firem společnost porazila, protože přišla s ekonomicky nejméně náročnou variantou. Zároveň ale provoz linek S4 a souboru Střed za půl miliardy ročně nebude pro cestující tak pohodlný, levnější vlaky budou totiž kvalitativně horší.

Smlouvu dopravce dostal na celou dekádu, ovšem pod podmínkou, že ji kraj může ukončit dřív. „Předpokládáme, že vozidla stávající kvality budou jezdit pouze pět let. Současně jsme zadali krajskému odboru dopravy a organizaci Kordis, aby zahájily přípravu veřejné soutěže, ve které bude vybrán nový dopravce, jenž bude muset pořídit a provozovat nové vlaky hybridního typu,“ vysvětlil záměr náměstek jihomoravského hejtmana pro dopravu Jiří Crha (ODS).

Kraj nechtěl České dráhy na jihomoravské železnici. Vsadil na vlaky Arrivy

Velké změny nastanou od příštího roku na jihomoravské železnici. České dráhy (ČD) nahradí od prosince roku 2024 společnost Arriva, které zajistí vlakové spojení na Břeclavsku, Hodonínsku i Znojemsku. Kraj se rozhodl pro zahraniční společnost na...

Stejně jako na jiných spojích se tedy časem objeví nové moderní vlaky. Velké změny přišly už v dubnu, kdy národní dopravce o část výkonu v kraji přišel. Od prosince 2024 v jižní části regionu nahradí vlaky společnosti Arriva. Firmě připadnou linky S8 Břeclav – Znojmo, S52 Zaječí – Kobylí, S91 Hodonín – Veselí nad Moravou – Vrbovce. Krajští radní tvrdí, že změna naopak cestujícím přinese vyšší standard. 

„Naším požadavkem byla například kapacita na vlak nejméně pro 105 sedících cestujících, plocha ve vozidlech musí být alespoň ze čtyřiceti procent nízkopodlažní, dále jsme ve vlacích požadovali klimatizaci, wifi a možnost přepravy jízdních kol,“ dodal. Arriva nasadí na trať třináct nízkopodlažních vlaků s dvouvozovými motorovými jednotkami. České dráhy nabídly nové vlaky, ale byly dražší.

Na jižní Moravu míří další nové vlaky. Kraj pustí na železnici Arrivu

Cestování vlakem po jižní Moravě bude pro cestující znovu o něco komfortnější. Po nákupu nových souprav Moravia oznámil krajský úřad, že vozový park dozná změn po nástupu nového dopravce Arriva. Soukromá firma ovládla výběrko na provoz jižní...

Provozní soubor STŘED a S4 obsahuje následující linky IDS JMK:
  • S6+R56 Brno – Nesovice – Kyjov – Veselí nad Moravou – Uherské Hradiště – Staré Město u Uherského Hradiště
  • S41 Brno – Moravské Bránice – Ivančice / Moravský Krumlov – Miroslav
  • S21 Skalice nad Svitavou – Boskovice
  • S61 Bzenec – Moravský Písek
  • víkendové rekreační vlaky „Pernštejn“ a „Radhošť“
  • letní festivalové vlaky v okolí Veselí nad Moravou
  • S4 Brno – Zastávka u Brna

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Jihomoravská kraj, doprava, vlaky, železnice, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horšími vlaky, ale za méně peněz. Na jižní Moravě se o část dopravy postarají České dráhy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.