Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brno se pochlubí novou estakádou. Na most pustí lidi a uleví řidičům

Řidičům, kteří se trápili na silnici u Tomkova náměstí, se po několika týdnech ulevilo. Omezený režim kvůli stavbě jednoho z úseků velkého městské okruhu skončil, a provoz se tak vrátil do dvou pruhů v každém směru. Dobrou zprávu přináší silničáři také všem milovníkům dopravy, které zvou na prohlídku nové estakády.

Cestující na Tomkově náměstí a Rokytově ulici už měsíc projíždí po nové části chystaného mostu přes řeku Svitavu. Na silnici nicméně platilo nepříjemné omezení, šoféři se po objektu posouvali pouze jednoproudově v každém směru.

Ačkoliv jsou lidé pohybující se v této lokalitě na problémy zvyklí, silničáři řekli, že dopravní situace potrvá jen několik týdnů. Nejdříve se zredukovaný provoz týkal celého úseku od výjezdu z tunelu po ulici Karlovu, v polovině prázdnin se pak zúžila doprava pouze na prostor Tomkova náměstí.

„Režim 1+1 dodržíme ve dvou etapách do 18. srpna. První dotáhneme na konci měsíce a od července už nebude omezení na celou délku stavby, ale pouze na křižovatce Rokytova,“ uvedl při zahájení dopravy na části nové stavby šéf Ředitelství silnic a dálnic David Fiala. Sliby silničáři dodrželi, a šoféři se tak nyní vrátili do dvou pruhů v obou směrech, pro pěší zřídili semafor.

Den otevřené estakády

S otevřením nového pásu v červenci z lokality zmizely i radary, které dohlížely na dodržování dvacítky. Rychlostní limit platil na dočasném mostu a zabraňoval vzniku hluku z vozidel. Provizorium bylo hlasité zejména při nájezdu těžkých vozidel. Nová konstrukce je ale jiná, podle Fialy tak omezení není potřeba.

Silničáři se s tvrdou dřinou, kterou odvedli, pochlubí 9. září všem milovníkům dopravy a dopravních staveb. Zájemce přivítají na prohlídce nové estakády, která je nedílnou součástí úseku velkého městského okruhu na severu jihomoravské metropole.

„Všechny zveme na jedinečnou příležitost projít se po vybudované mostní etakádě v délce půl kilometru, která spojuje Rokytovu ulici a Tomkovo náměstí. Lidé se budou moct pokochat výhledy na Brno, ještě než na most pustíme první vozidla,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková a dodala, že kromě prohlídky se účastníci dozví i spoustu zajímavostí.

Dělníci na Tomkově náměstí a Rokytově kopou od roku 2021, kdy si převzali staveniště. Veškeré práce na velkém městském okruhu, a tedy i na Tomkově náměstí, podle Fialy stihnou do konce příštího roku.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Tomkovo náměstí, doprava, dopravní stavba, velký městský okruh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A řidiči nejsou lidi?

Pátek, 18. srpna 2023, 16:45Odpovědět

Brno se pochlubí novou estakádou. Na most pustí lidi a uleví řidičům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.