Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno vyzdobí automaty na jízdenky. Předběhne vandaly

Přistřihnout křídla vandalům se snaží dopravní podnik v Brně. Terčem bezohledných ničitelů často bývají žluté automaty na jízdenky, které končí posprejované nebo jinak poškozené. Společně s brněnskými umělci proto městský dopravce záškodníky předběhl a přístroje pomaloval sám.

Na pestrobarevné jízdenkové automaty narazí cestující na několika místech v jihomoravské metropoli. Dopravní podnik města Brna (DPMB) zařízení začal zdobit dřív, než se do nich pustí nepovolaní umělci. „Dlouhodobě bojujeme s projevy vandalismu na jízdenkových automatech. Z naší zkušenosti vyplývá, že pokud má daný přístroj polep, lidé ho tak často neničí.  Budeme tedy doufat, že v nové, zkrášlené podobě zůstanou přístroje co nejdéle a budou dělat radost cestujícím a kolemjdoucím,“ informoval generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Umělecky vyřádit se mohl každý, kdo se přihlásil do výzvy, kterou dopravce vyhlásil v dubnu. Do projektu se zapojilo 116 žáků základních škol, profesionálních umělců, ale i lidí, kteří tvořením pouze tráví volný čas. Ačkoliv podnik původně plánoval polepit výtvory pouze dvacítku vybraných automatů ze 156, nakonec počet zdvojnásobil.

Nového kabátu se dočkají boky typicky žlutých budek, součástí polepu bude vždy také QR kód, po jehož načtení se lidem zobrazí jméno autora a případné další informace. Výběr tématu kreseb, koláží či grafik byl čistě na jednotlivých výtvarnících. Jedním z nich byl například Milan Nedvěd, který si ve výzvě vyzkoušel nový tablet a v návrhu podle svých slov zachytil vše, co k životu v jihomoravské metropoli patří.

Andrea Baraniaková se více věnovala motivům brněnské veřejné dopravy. „Vytvořila jsem dílo s názvem ,Bohyně dopravního podniku‘, kde se snoubí prvky definující mou tvorbu a motivy odkazující na DPMB a Brno,“ vysvětlila. Mapu všech zkrášlených automatů zveřejní podnik na svém webu po jejich kompletním vylepení.

Ohodnoť článek

Foto Dopravní podnik města Brna

Štítky Brno, doprava, DPMB, automaty, jízdenky, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vyzdobí automaty na jízdenky. Předběhne vandaly  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.