Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jižní Moravu dorazila dodávka nových vlaků. Jména dostaly podle vína

Pohodlnější a komfortnější je cestování vlakem po jižní Moravě. Krajský úřad převzal kompletní dodávku nových vlakových souprav Moravia, které nahrazují staré vlaky. Sedmatřicet kusů vyrobených v plzeňské škodovce si úřad nakoupil sám a pojmenoval je podle nejznámějších odrůd vinné révy.

Nové vlaky Moravia jezdí po jižní Moravě od minulého roku. Jsou stejné, jaké nabízí České dráhy pod názvem Panter. Od vlaků státního dopravce se ale liší nátěrem, jemuž domunije červená barva a logo Jihomoravského kraje. Úřad už obdržel šestatřicet kusů a tento týden dorazí poslední souprava.

„Jedná se o 31 čtyřvozových (333 míst k sezení) a 6 dvouvozových jednotek (146 míst k sezení) s moderním evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS, dosahujících rychlosti až 160 kilometrů v hodině. Nové elektrické vlaky budou jezdit zejména na dvou páteřních linkách - S2 (Křenovice – Sokolnice-Telnice - Brno - Blansko - Skalice nad Svitavou - Letovice), S3 (Křižanov - Tišnov - Brno hl. n. - Židlochovice/Hustopeče). Dále jsou nasazeny i na linkách S51 (Šakvice – Břeclav) a částečně i S9 (Břeclav – Hodonín),“ popsal Petr Holeček z tiskového odboru krajského úřadu. 

Wifi i klimatizace

Vlaky vyrobila společnost Škoda Transportation. Nízkopodlažní železniční jednotka nabízí až 21 míst na kola, 6 míst pro kočárky, přebalovací pult a koše na tříděný odpad. Nechybí USB porty, zásuvky, moderní informační systém s obrazovkami, na kterých se zobrazují nejen zastávky, ale i navazující spoje a mimořádnosti v dopravě. 

„Každý, kdo se novými vlaky už svezl, poznal ten rozdíl. Nechybí klimatizace, wifi nebo dostupnější mobilní signál díky speciálním oknům,“ dodal jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Dopravních prostředky dostaly jména podle odrůd vinné révy. Jmenují se tak třeba Pálava, Muškát moravský, Veritas, André či Rulandské modré. Prvním dopravcem, který jednotky provozuje, jsou České dráhy. Je ale možné, že na konci roku 2024 se provozovatel změní. Na provozovatele je vypsaná soutěž, kterou vyhlásí samospravní celek patrně už letos.

Vlaky si koupil úřad sám

Nové vlaky nahradily padesát let staré elektrické jednotky, které jezdily zejména z Brna do Blanska a Křenovic. Investice je zajímavá také tím, že Jihomoravský kraj si jako první v Česku soupravy pořídil sám. Za nákup zaplatí 6,7 miliardy korun, přičemž získal dotaci 5,5 miliardy korun.

„Jsem rád, že předchozí zastupitelstvo kraje mělo odvahu jít do pořízení vlastních nových vlaků a že to současné se nezaleklo a celou věc dotáhlo do konce. Na peníze od Evropské unie měly možnost dosáhnout všechny kraje v České republice, ale pouze Jihomoravský kraj toho využil a včas a intenzivně začal pracovat na přípravě projektu. Vlaky Moravia jsou řešením, jak přilákat lidi k cestování vlakem,“ sdělil jihomoravský radní pro dopravu Jiří Crha (ODS)..

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hustopeče

Štítky Jihomoravský, Kraj, Železnice, Nákup, Vlaky, Modernizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravu dorazila dodávka nových vlaků. Jména dostaly podle vína  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.