Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

U nového terminálu v Bohunicích chybí lidem přechod. Šlapou po trávě i květinách

Vystoupí z šaliny a zamíří na přednášku. Místo po vzdálené zebře ale raději volí zkratku po silnici. Studentům a zaměstnancům z brněnského Univerzitního kampusu Bohunice se nezamlouvá dopravní terminál, u kterého chybí avizovaný přechod pro chodce.

Vychozená cestička v trávě a pošlepané tulipány trápí lidi u nového terminálu Nemocnice Bohunice. Do lokality dojíždí denně čtyřicet tisíc osob, které míří do fakultní nemocnice, obchodního centra i kampusu. Po vystoupení z prostředku hromadné dopravy ale čeká na pěší směřující na Masarykovu univerzitu překvapení v podobě chybějícího přechodu.

„Nejbližší přechod pro chodce je ve směru od univerzitního kampusu. Lidé tak při cestě ze zastávky MHD i zpět radši chodí po silnici, kudy mají cestu kratší. Nebo přímo přes nový půlkruh osetý trávou a květinami. Je to nedomyšlené,“ postěžovala si Drbně studentka biochemie Jitka Vechetová, která, stejně jako tisíce dalších, využívá zastávku Nemocnice Bohunice každý všední den.


Nejbližší přechod se nachází ve směru od kampusu, a studenti by se tak museli vracet

Místo zebry vítá cestující směřující do kampusu jen snížený chodník. A to přes to, že se přechod v původní vizualizaci nového bohunického terminálu nacházel. Podle brněnského magistrátu zakázala realizaci přechodu za tulipánovým záhonem policie. Problémem bylo, že se poblíž nachází služební výjezd z areálu. 

„Nejjednodušší je pro studenty vystoupit z tramvaje a vrátit se směrem k tunelu, kde přejdou na stranu nemocnice a odtud mohou jít až k fakultě,“ vysvětlil Drbně mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek s tím, že se přechody určené chodcům nacházejí na konci a začátku tramvajové zastávky.


Vizualizace nového terminálu, na které se přechod u travnatého půlkruhu nachází

Nelogické, zní od lidí

Vysvětlení a doporučení od města ale cestující neuspokojilo. „Je nesmysl vracet se desítky metrů úplně zbytečně. Kolik lidí to udělá? Na to se přece mělo myslet už při projektování, je to nelogické,“ řekla Drbně šestadvacetiletá studentka Jana, jež dnes sama raději zvolila cestu do školy po silnici.

Nový terminál se cestujícím otevřel loni na podzim společně s novým tramvajovým tunelem. Podzemní stavbu o, na české poměry, rekordní délce 619 metrů obsluhuje tramvajová linka 8. Dříve jezdily k vytíženým budovám v Bohunicích pouze autobusy a trolejbusy, které v dopravní špičce nabíraly několikaminutová zpoždění. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky univerzitní kampus, doprava, tramvaj, nemocnice bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roland von Wagen

To není o chybějícím přechodu ale o totální absenci slušnosti a ohleduplnosti. Protože jak říká šestadvacetiletá studentka Jana: "Je nesmysl vracet se desítky metrů úplně zbytečně". Je přece mnohem smysluplnější hrnout si to skrze tulipánový záhon. Jako správný sudokopytník :P

Úterý, 16. května 2023, 07:45Odpovědět

U nového terminálu v Bohunicích chybí lidem přechod. Šlapou po trávě i květinách  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.