Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Brno s úředníky měsíce řeší, jak odstranit kritizované zábradlí z Mendlova náměstí

Vlna kritiky se navalila na brněnský magistrát poté, co letos v zimě po zpoždění představil rekonstruované Mendlovo náměstí. Důvodem nespokojenosti lidí je například zábradlí, jež cestujícím už dva měsíce blokuje přechod mezi nástupišti. Město nyní vyslalo k veřejnosti zprávu, že překážka v budoucnu zmizí. Záleží ale na rychlosti úředníků.

Brno dokončilo opravu takzvaného Mendláku letos v únoru, kdy se konalo slavnostní představení. Z rekonstrukce za dvě stě milionů korun ale lidé příliš radost nemají. Terčem kritiky veřejnosti jsou třeba designové přístřešky, pod nimiž lidé moknou, a také dlouhé zábradlí umístěné mezi nástupní ostrůvky. Cestující překážku zdlouhavě obchází, kvůli čemuž mnohým ujede spoj. 

Stížnosti Brňanů se dostaly až k nejvyšším představitelům radnice, kteří situaci chtěli řešit co nejdříve. Jenže uskuteční záměru drhne a nebude tak jednoduché, jak se původně zdálo. Celý proces a vytvoření dvou mezer mezi ostrůvky totiž trvá. Město nyní uvedlo, že chystá projekt, který po vytvoření ještě čeká posouzení od příslušných úřadů. Není proto jasné, jak dlouho ještě vše potrvá.

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) už uvedla, že zábradlí by po jednáních s Drážním úřadem mohlo zmizet. „Zástupce Drážního úřadu ústně připustil možnost, že tolik diskutované zábradlí u tramvajové zastávky může být přerušeno dvěma několikametrovými průchody. Pokud to povolí stavební úřad, nic nebrání tomu, aby se část zábradlí demontovala a plocha dodláždila. Byl by to rozumný kompromis mezi předpisy a smysluplným užíváním veřejného prostoru,“ řekla Vaňková. 

Brno se chlubí. Se zpožděním ukázalo opravené Mendlovo náměstí a sochu, která se hýbe

Brno předvedlo lidem dokončenou opravu Mendlova náměstí. Dopravní uzel dostal nový mobiliář, vybavení zastávek i nepříliš stabilní sochu připomínající genetika Gregora Johanna Mendela. Na podobu plochy se rychle snesla kritika. Brňanům vadí...

Opravení náměstí vadí nejen Brňanů, ale také zástupcům opozice, kteří upozorňují i na další neduhy veřejného prostranství. Problém celé rekonstrukce je v detailech. Instalované zábradlí vytváří pro chodce zbytečnou bariéru. Instalovaný mobiliář je volně rozházený, lavičky jsou kovové, tedy studené a nikdo na nich nechce sedět. Přístřešky na zastávkách cestující neochrání před větrem ani deštěm. Celý výsledek tak působí spíše jako designová výstava architektů než funkční veřejný prostor,“ popsal už dříve Drbně opoziční zastupitel Marek Lahoda (Piráti).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, Náměstí, Mendlovo, Rekonstrukce, Kritika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

TO JE TEDA HLAVOLAM! :-DDD stačí flexa a trochu fyzické síly. a na vá´ýkresy si pak dokreslete ty svoje MOUDRA, vy magistrátní SRÁ*ČI! :-(((

Úterý, 18. dubna 2023, 13:58Odpovědět

Brno s úředníky měsíce řeší, jak odstranit kritizované zábradlí z Mendlova náměstí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.