Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Přeparkujte si, nebo dostanete pokutu, vyzývají Brňany silničáři. Začalo blokové čištění

V moravské metropoli vypuklo mezi řidiči neoblíbené blokové čištění. Pracovníci Brněnských komunikací (Bkom) uklidí stovky ulic a také potrestají motoristy, kteří si nepřeparkovali automobily sankcí. Čištění, na jehož zahájení upozorní lidi mobilní aplikace, potrvá do podzimu.

Úpravy komunikací se týkají silnic, chodníků a parkovišť, které vodou čistí speciální úklidový vůz. Další nečistoty potom vymetají pracovníci úklidové služby, kteří pečují také o zeleň. Brněnské komunikace, jež jsou akciovou společností města, se při údržbě starají o technické úkony, tedy zvedání nepřeparkovaných aut a jejich vracení zpět na místo, což město zavedlo v roce 2019. Dříve končila všechna auta na odstavném parkovišti.

Pokud si řidiči při termínu čištění nepřeparkují, čeká je pokuta. Za přemístění automobilu na jiné místo si účtuje firma 1 500 korun. Pokud ale má motorista smůlu a u odtahu se objeví hlídka městské policie, dostane ještě vyšší sankci. „Sankce za přestupek může být až dva tisíce korun. Řidiči ale obvykle zaplatí méně, průměrně okolo 400 korun. Vždy ale záleží na pohledu strážníka, jak celou situaci posoudí,“ sdělil už dříve mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Termíny jsou v aplikaci

Ke zjištění termínů blokového čištění nabízí městská akciovka mobilní aplikaci. Slouží k tomu, aby uživatelé, kteří si do mobilu zadají preferované oblasti, předešli odtahům. „Snažili jsme se, aby aplikace pro uživatele byla jednoduchá a přehledná, aby se v ní všichni dobře orientovali,“ uvedl tehdy generální ředitel Brněnských komunikací Luděk Borový.

Lidé, kteří si aplikaci stáhli, ale produkt kritizuji. V recenzích ji hodnotí dvěma a půl hvězdičkami z pěti. „Neintuitivní, uživatelsky nepřívětivé,“ tvrdí například uživatelé. Brněnské komunikace ale tvrdí, že momentálně větší problémy neevidují. Lidi, kterým aplikace nevyhovuje, odkazují na věstníky jednotlivých městských částí a svislé značení. „Upozorňujeme, že aplikace je pouze podpůrný produkt, hlavní je sledovat přenosné značky, které umisťuje městská část,“ vysvětlila Drbně mluvčí Bkom Vladimíra Navrátilová.

Čištění vypukne jinde

O jarní úpravě komunikací informují i další jihomoravská města. Například ve Vyškově se plánuje údržba v dubnu, ve Znojmě začnou v březnu. „Pravidelné blokové čištění začne 24. března. Jako první přijdou na řadu příměstské části. Na konci března se pak čištění přesune i do ulic Znojma,“ řekl znojemský mluvčí Pavel Kovařík.

Jak Znojmo, tak i Vyškov rovněž informují informuje místní o termínech čištení v mobilní aplikaci.  „Kdo je registrován v Mobilním rozhlase, může dostávat informace o blokovém čištění své ulice pohodlně do telefonu,“ sdělil Kovařík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky blokové čištění, Brněnské komunikace, Brno, Vyškov, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Kuchta

Ještě by to chtělo vymyslet, kde v této době plné modrých malůvek zaparkovat jkdyž člověk jede na dovolenou a překryje mu to termín jeho i sousední ulice

Středa, 22. března 2023, 07:27Odpovědět

Přeparkujte si, nebo dostanete pokutu, vyzývají Brňany silničáři. Začalo blokové čištění  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.