Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně vrací do hry papírové jízdenky. Cestujícím ušetří haléře

V brněnské MHD se lidé mají možnost prokázat novou papírovou jízdenkou, která cestujícím ušetří na jedné jízdě několik haléřů oproti standardnímu jednorázovému jízdnému. Dopravní podnik si od zavedení novinky slibuje, že přiměje více Brňanů k cestám autobusy či šalinami. Po covidu se mu totiž propadly tržby.

Jízdenka Dopravního podniku města Brna (DPMB) slouží k cestování po moravské metropoli, tedy v tarifních zónách 100 a 101. Zákazník si při zakoupení takzvaného univerzálního kuponu, který lidé znají převážně z krajských spojů, předplatí osm svezení. Doklad stojí 156 korun, platí na 45 minut a jedna cesta vyjde na průměrně 19,50 korun. To je o padesát haléřů méně než nejlevnější jednorázová jízdenka v Brně, jež má platnost patnáct minut.

„Prvního března dochází v regionu k zdražení univerzální jízdenky ze 156 na 180 korun, rozhodli jsme se přijít s alternativou pro zóny 100 a 101. Nová jízdenka nazvaná 8 cest po Brně nabízí v rámci jednorázového jízdného vůbec nejlevnější možnost přepravy,“ sdělil generální ředitel DPMB Miloš Havránek s tím, že v Brně se nebudou letos zvedat ceny jízdného jako například v jiných českých a moravských městech.

Reakce na klesající tržby

Podle vedoucího tarifního odboru brněnského dopravce Víta Prýgla se univerzální jízdenka těší oblíbě zejména u lidí z regionu. Obsahuje 24 políček, které si cestující označují podle potřeby. Jízdenka ale nyní zdražuje o 24 korun. Městská akciová společnost proto vycítila šanci a přinesla vlastní řešení, které má pomoci dostat veřejnost zpět do vozů. Dopravci se totiž po covidu propadly tržby. Zisky obvykle dosahovaly standardně okolo miliardy korun. V období koronavirové krize se ale propadly o desítky milionů korun a veřejnost se vrací do spojů MHD pomaleji, než by podnik chtěl. 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, DPMB, Jízdenky, Jízdné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vrací do hry papírové jízdenky. Cestujícím ušetří haléře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.