Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zaparkujte za pětistovku na okraji města, sedněte na vlak a odleťte z Vídně, radí Brno lidem

S novou nabídkou se vytasilo Brno, které láká lidi na přímé vlakové spojení až na vídeňské letiště. Město cestujícím slíbilo, že za zvýhodněnou cenu zaparkují v Líšni, odkud je doveze autobus na hlavní nádraží. Vlakovou soupravou následně lidé dojedou až na letiště do Vídně.

Město zavedlo přímé vlakové spojení až na mezinárodní aeoport v Rakousku loni v prosinci. Spojení zajišťuje soukromá společnost Regiojet, jíž brněnská radnice proplácí náklady. Služba zatím funguje ve zkušebním provozu. Nyní se k dopravnímu spojení přidává možnost parkování u líšeňského Zetoru, kde má magistrát parkoviště typu Park and Ride. Právě ze záchytné odstavné plochy vyjede autobus, jenž lidi s kufry doveze na hlavní nádraží. Na železničním uzlu nasednou cestovatelé do žlutých souprav podnikatele Radima Jančury a vystoupí na letišit.

„Prvních sedm dní parkování vyjde při využití nově zavedeného zvýhodněného tarifu na 500 korun, každý další pak na 50 korun. Podmínkou pro jeho uplatnění je vyplnění registračního formuláře na www.parkovanivbrne.cz,“ popsal radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS) k novince, jež začne platit od začátku února až do června.

Z Brna dojedou vlaky až na vídeňské letiště. Město za službu zaplatí Jančurovi

Brno je zase o něco atraktivnější pro lidi, kteří touží po cestování do zahraničí, ale nestačím jim k tomu brněnské letiště. Město zavádí přímé vlakové spojení až na mezinárodní aeoport ve Vídni. Zajistí jej soukromá společnost Regiojet. Firmě...

Autobusy vyjedou jen někdy

Přímé autobusy vypraví dopravní podnik pouze ve dnech, kdy bude po spojení ze strany veřejnosti poptávka. Magistrát si tak slibuje, že provoz se ekonomicky vyplatí. Za jednu cestu zaplatí město přes tisíc korun. „Od zavedení zvýhodněného parkovacího tarifu spojeného s bezplatným odvozem na nádraží si slibujeme zvýšení atraktivity této linky a zlepšení komfortu pro cestující zejména z okolí Brna,“ nastínil šéf brněnské dopravy.

„Od 12. prosince do 19. února jezdí v závazku takzvané veřejné služby jeden ranní vlak do Vídně a večerní zpět do Brna každé pondělí, středu, pátek a neděli. V období od 20. února do 10. června příštího roku bude toto spojení fungovat denně,“ uvedla už dříve brněnský primátorka Markéta Vaňková (ODS).

V Brně je také letiště

Moravská metropole zavedla přímé vlaky na vídeňské letiště i přesto, že ve městě se nachází rovněž Letiště Brno. Z města ale odlétá ale pouze jedna přímá linka do Londýna. V příštím roce má sice přibýt spoj do italského Bergama, kterou zajistí irský nízkonákladový dopravce Ryanair v březnu, i tak se ale jedná o minimální nabídku oproti Vídni. Jihomoravský kraj přitom měl ještě před pěti lety smělé plány, že jižní Moravu spojí pravidelnými linkami s Milánem, Římem, Bruselem, Lvovem a Barcelonou, a navíc v létě se Splitem a Dubrovníkem. Nápad se ale nikdy nepovedlo přenést z papíru do praxe. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Letiště, Vídeň, Vlak, Jančura, Dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaparkujte za pětistovku na okraji města, sedněte na vlak a odleťte z Vídně, radí Brno lidem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.