Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vlaky jezdí v Brně přes nový provizorní most. Funguje, těší železničáře

Desítky vlaků už přejely po mostním provizoriu přes řeku Svratku v Brně. Začalo fungovat v pátek večer, jeho vybudování bylo nutné kvůli poškození mostu. Vše je bez problémů a jezdí se podle jízdních řádů, řekl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

Na koridoru mezi Brnem a Břeclaví a také Jihlavou byl od čtvrtka omezený provoz kvůli narušeným pilířům a klenbě. Rekonstrukce viaduktu si vyžádá přípravu projektové dokumentace, poté navážou další administrativní kroky. Na mostním provizoriu platí snížená rychlost. „Technický stav mostu budeme nadále monitorovat, ale kdybychom si nebyli jistí, že je bezpečný, provoz bychom tam nepustili," řekl Nevola.

O vánočních svátcích pojedou všechny vlaky přes hlavní nádraží, protože provoz je výrazně slabší, stejně tak to bude o víkendu 31. prosince a 1. ledna. Mezi svátky a v prvním lednovém týdnu by měly přes nedaleké dolní nádraží jezdit pouze osobní vlaky mezi Tišnovem a Židlochovicemi a Hustopečemi, a to mezi 4:30 a 20:30. Jak bude vypadat organizace dopravy od 9. ledna, není zatím jisté.

Podle odhadů železničářů bude pravě stavba sloužit dva až tři roky. Zároveň jsou pracovníci ze státní organizace naštvaní na Brno. Právě město v místě pracuje na protipovodňových opatřeních. Dělníci přitom měli poškodit most, jenž pochází z poloviny devatenáctého století. 

„Kontrola mostu odhalila poškození pilířů a jedné klenby. V blízkosti základů mostu probíhá aktuálně stavební činnost, která nebyla se Správou železnic projednána. Jde zejména o zřízení štětovnicové stěny v korytě řeky Svratky,“ řekl Nevola s tím, že se kvůli opatření změnila organizace dopravy. Veškeré informace najdou například na webu SŽ.

S komplikacemi se musejí vyrovnat cestující, kteří jezdí vlakem z Brna směrem na jih. Dělníci rozbili při budování protipovodňových opatření most přes Svratku. V objektu jsou praskliny. Správa železnic (SŽ) vyřadila z provozu dvě ze čtyř kolejí a...

Dělníci pracovali v létě, říká město

Město se ale proti tvrzení železničářů brání a tvrdí, že dělníci v lokalitě naposledy pracovali v létě. „Instalace štětovnic v blízkosti mostního objektu probíhala v letních měsících. Od té doby žádné další práce, které by mohly způsobit otřesy, v blízkosti mostu neprobíhaly. Dodáme, že zahájení prací bylo Správě železnic oznámeno v souladu s jejich vydaným souhrnným stanoviskem. Stavební práce zde nyní nebudou probíhat. Je proto nutné objektivně posoudit, zda na poškození mostu nemohou mít vliv i další faktory, například klimatické podmínky,“ dodal mluvčí brněnské radnice Filip Poňuchálek

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, , Vlaky, Most, Magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kudera

Že do mostu mohlo zatékaat už od léta, aniž by se projevilo je celkem snadné vysvětlení...mráz.

Pondělí, 26. prosince 2022, 11:17Odpovědět

Vlaky jezdí v Brně přes nový provizorní most. Funguje, těší železničáře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.