Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně dělníci rozbili železniční most. Kvůli poškození objektu nepojedou vlaky

, aktualizováno 22. prosince 2022, 15:47

S komplikacemi se musejí vyrovnat cestující, kteří jezdí vlakem z Brna směrem na jih. Dělníci rozbili při budování protipovodňových opatření most přes Svratku. V objektu jsou praskliny. Správa železnic (SŽ) vyřadila z provozu dvě ze čtyř kolejí a začíná s budováním mostního provizoria. Podle železničářů může za problém Brno.

Správa železnic kvůli narušení mostního objektu pozměňuje s okamžitou platností jízdní řády. Rozhodnutí padlo ve chvíli, když dostala státní organizace do rukou stavební posudky objektu. „Kontrola mostu odhalila poškození pilířů a jedné klenby. V blízkosti základů mostu probíhá aktuálně stavební činnost, která nebyla se Správou železnic projednána. Jde zejména o zřízení štětovnicové stěny v korytě řeky Svratky. Vzdálenost stěny od základů mostu je zhruba dva metry. Rozsah poškození je natolik závažný, že je nutno dlouhodobě vyloučit kolej pro vlaky na trase Brno hlavní nádraží – Jihlava. Vlaky nepojedou také po jedné ze dvou kolejí ve směru na Břeclav,“ řekl mluvčí SŽ Jan Nevola

Železničáři viní ze špatného technického stavu dopravní stavby město, které v místech pracuje na protipovodňových opatřeních. Podle SŽ Brno ohledně stavebních prací s organizací nekomunikovalo. Jisté ale je, že po dobu omezení nepojedou vlakové soupravy jako doposud.

„Správa železnic nyní velmi intenzivně připravuje vložení mostního provizoria, aby mohl být provoz v úseku Brno hlavní nádraží – Břeclav veden po dvou kolejích. Jeho instalace bude probíhat od 22. 12. 20.30 hod. do 24. 12. 4.00 hod. Právě v tomto termínu bude provoz na mostě omezení,“ dodal Nevola.

Diskutovali jsme, hlásí město

K problémů se vyjádřil rovněž magistrát, který obdržel  informaci včera večer. Na místo poslal experta na konstrukce z městské firmy Brněnského komunikace, aby se také na stavbu podíval a určil rozsah poškození. Mluvčí Filip Poňuchálek řekl, že Brno výstavbu protipovodňových opatření se Správou železnic projednávalo při projektové přípravě a že štětovnice se instalovaly již v létě. 

„Od té doby žádné další práce, které by mohly způsobit otřesy, v blízkosti mostu neprobíhaly. Zahájení prací bylo Správě železnic oznámeno v souladu s jejich vydaným souhrnným stanoviskem. Stavební práce zde nyní nebudou probíhat. Je proto nutné objektivně posoudit, zda na poškození mostu nemohou mít vliv i další faktory, například klimatické podmínky," dodal Poňuchálek

Pátek 23. prosince 2022
Provoz v úseku Brno hl. n. – Brno-Horní Heršpice bude výrazně omezen, vlakům bude sloužit pouze jedna ze tří traťových kolejí.
Dálkové vlaky Praha – Brno – Břeclav budou vedeny mimořádně přes stanici Brno dolní nádraží, mimo hlavní nádraží.
Vlaky linky R 13 (Brno – Břeclav – Olomouc) a R 11 (Brno – Jihlava – České Budějovice – Plzeň) pojedou nadále bez omezení přes hlavní nádraží, může však docházet ke zpoždění vlaků ve výši 5 – 15 minut.
Vlaky linky S 3 Křižanov/Tišnov – Brno – Hrušovany u Brna/Židlochovice budou vedeny odklonem přes stanici Brno dolní nádraží, mimo hlavní nádraží.
Mezi hlavním a dolním nádražím bude v době mezi 4.30 až 23.15 hod. zavedena kyvadlová náhradní autobusová doprava. Odjezdy ze stanice Brno hl. n. a Brno dol. n. budou vždy v xx:10, xx:20, xx:30, xx:40, xx:50. Každých 30 min. bude zajištěn nízkopodlažní autobus.
Cestující mohou využít také tramvajovou linku č. 12 na zastávce "Autobusové nádraží". Na lince č. 12 v úseku Hlavní nádraží – Autobusové nádraží budou uznány jízdní doklady ČD. Cesta pěšky z dolního nádraží na tramvaj trvá zhruba 7 minut.
Sváteční provoz 24. – 26. 12. 2022
Z důvodu značného poklesu osobní dopravy budou všechny vlaky vedeny přes hlavní nádraží.
Úterý 27. 12. 2022 – neděle 8. 1. 2023
Předpokládáme vedení regionálních vlaků linky S 3 Křižanov/ Tišnov – Brno – Hrušovany u Brna/Židlochovice odklonem přes dolní nádraží.
Od pondělí 9. 1. 2023 do odvolání
O možných opatřeních nyní jednáme.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, , Vlaky, Porucha, Most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Mitev

Řekl bych, že těch poškozených mostů je víc. Soudruzi taky způsobili pokles/zvýšení mostu na Heršpické, je tam čerstvě zaasfaltovanej houpák jak sviň. Prostě Brno. A hlavně zas volte ODS

Čtvrtek, 22. prosince 2022, 23:44Odpovědět

V Brně dělníci rozbili železniční most. Kvůli poškození objektu nepojedou vlaky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.