Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Blansko otevřelo vytoužený silniční most, který vede přes železnici i řeku

Obrovská radost zavládla v Blansku, které si nadělilo před Vánocemi vytoužený silniční most přes železniční trať a řeku, kam silničáři poprvé vpustili dopravu. Díky stavbě dojde rovněž k propojení obou částí města. Radnice očekává, že nová konstrukce výrazně uleví dopravě.

Na stavbu nového mostní objektu čekalo okresní město na sever od Brna desítky let. Objekt vedený přes železnici po dokončení propojuje centrum a ostatními částmi Blanska. Donedávna platilo, že řidiče, kteří se chtěli dostat na druhou stranu města, museli trávit dlouhý čas při přejezdu kolejí u závor. Omezení komplikovalo život nejen řidičům, ale také záchrance nebo hasičům. 

„Po 70 letech odkládání, plánování a příprav se Blansko konečně dočkalo komfortního mostu, který užijí nejen motoristé pro rychlejší a bezpečný přístup na Staré Blansko s téměř třemi tisícovkami obyvatel. Podle mého názoru jde o nejdůležitější dopravní stavbu v novodobé historii tohoto města,“ sdělil jihomoravský radní pro dopravu a starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Nová stavba začíná ve Svitavské ulici na levém břehu řeky Svitavy a klene se přes koryto řeky, železniční koridor a končí v průmyslové zóně na Starém Blansku. Celková délka nosné konstrukce je přes 158 metrů a nachází se výšce 9 metrů. „Zajímavostí tohoto mostu je nejen jeho polohové umístění, ale také fakt, že řidiči na něm budou muset překonat stoupání, i klesání 8,33 procent, což na mostech bývá méně obvyklé,“ uvedl šéf jihomoravských silničářů Roman Hanák.

Nové kruháče i čekání na účet

Součástí projektu bylo rovněž vybudování dvou okružních křižovatek na obou koncích mostu. V současné době chybí ještě dodělat chodníky, zábradlí i osvětlení. Podle zhotovitele díla se kompletní dokončení předpokládá příští rok v březnu. Celkem vyšla stavbu na více než čtvrt miliardy. Je ale pravděpodobně, že se most, na jehož financování se podílel stát, Jihomoravský kraj i město, ještě prodraží. 

„Přesné číslo budeme znát v řádech několika následujících týdnů. Významnou roli tu hrála cena oceli z okupovaného Mariupolu. Pochopitelně se cena navýší o práce, které projekt nepředpokládal a vyskytly se až během realizace stavby. Šlo zejména o nestabilní podloží a zajištění statiky,“ dodal Hanák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SÚS JMK

Štítky Blansko, Stavba, SÚS JMK, Investice, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Most přes minulost.....

Středa, 21. prosince 2022, 11:13Odpovědět

Blansko otevřelo vytoužený silniční most, který vede přes železnici i řeku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.