Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Na jižní Moravě podraží příští rok jízdné. Brno si chce ceny udržet

Jižní Morava plánuje zvýšení jízdného ve spojích krajského integrovaného systému. O změně cen, jež se má pohybovat v desítkách procent, budou jednat krajští radní. Zdražování hromadné dopravy v moravské metropoli zatím podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) nehrozí.

Základní jízdné na patnáct minut v zónách 100+101 vyjde Brňany na dvacet korun, klasická roční šalinkarta na 4 750 korun. O to, že by dosavadní ceny začaly s příchodem roku 2023 eskalovat, se lidé podle vedení města bát nemusí. „V současné nelehké situaci, doprovázené růstem cen a energetickou krizí, je naším cílem zachovat městskou hromadnou dopravu v příštím roce na takové úrovni jako v tom letošním,“ řekla k věci primátorka Vaňková.

Naopak o zdražení v řádu patnácti až dvaceti procent hovoří mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Alena Knotková. K navýšení cen za využívání autobusových a vlakových linek, jež jsou součástí krajského integrovaného systému, přistoupí jižní Morava na jaře příštího roku. Ke změně ceníku dojde po jedenácti letech. 

Jihomoravský dopravce odrazuje od papírových jízdenek. Lístky zdražuje

Hlouběji do kapsy sáhnou nově lidé, kteří využívají tištěné předplatní jízdenky. Za lístky na jižní Moravě zaplatí o deset procent více, než byli dosud zvyklí. Podle krajského dopravce Kordis JMK je vedení papírových jízdenek ekonomicky náročné.

Nepřestupní jízdenka na jeden úsek stojí letos cestující na jižní Moravě deset korun, na dva úseky korun šestnáct. „Za současných podmínek je navýšení nevyhnutelné. Konkrétní detaily zdražování budou krajští radní projednávat v příštím týdnu. I po zdražení ale bude jihomoravská jednopásmová jízdenka pořád levnější než jednopásmová v Brně,“ vysvětlila Drbně Knotková. 

S opatřeními, která mají pomoci s šetřením, začal Jihomoravský kraj již na podzim. Protože je pro krajského dopravce Kordis JMK ekonomicky náročné udržovat systém prodeje tištěných předplatních jízdenek, schválili radní jejich zdražení. Zatímco elektronická verze tiketu si dosud udržela neměnnou cenu, cestující s papírovou variantou sahají hlouběji do kapsy. Od listopadu si připlácí o deset procent.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMB

Štítky dopravní podnik, zdražování, jízdné, Jihomoravský kraj, Brno, Markéta Vaňková, ODS, KORDIS JMK, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Hofírek

Kordis NENÍ dopravce!! Kordis je firma, která organizuje systém integrované dopravy v JMK.

Sobota, 31. prosince 2022, 01:17Odpovědět

Na jižní Moravě podraží příští rok jízdné. Brno si chce ceny udržet  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.