Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnský šalinář smetl lidi na zastávce. Nedobrzdil, připouští dopravce

, aktualizováno 13. září 2022, 15:45

Nepochopitelný zkrat předvedl brněnský řidič šaliny, který smetl chodce u dopravní zastávky Dunajská. Na místě, kde tramvaje zastavují, aby chodci bezpečně přešli na druhou stranu zastávky, šalinář nečekaně zrychlil a najel do lidí. Pěší sice uskakovali, i tak ale skončili se zraněními v nemocnici. Nehodu vyšetřuje policie i městský dopravce, který zaměstnance zatím nechává ve službě.

Dvaadvacetiletá Daniela se jako každý pracovní den vracela kolem třetí hodiny domů z práce. Na pondělní cestu ale jen tak nezapomene. Při vystupování z šaliny přecházela po vyznačeném přechodu přes kolejiště. V dálce viděla stejně jako ostatní chodci rozjetou tramvaj, která ale byla od pěších v bezpečné vzdálenosti. Navíc stejně jako ostatní kolemjdoucí čekala, že vůz zastaví na zastávce. Jenže řidič na místo brzdění vozu zrychlil a do šokovaných lidí najel.

Vůbec by mě nenapadlo, že tramvaj nezastaví. Chodím tudy přeci každý den, takže jsem čekala, že tramvaják normálně zastaví. Místo toho ale nečekaně zrychlil. Naštěstí jsem uskočila, ale šalina mě trefila do ramene. Náraz mě odmrštil vzduchem asi metr a půl do kolejiště. Dopadla jsem tvrdě na loket, který mám celý pochroumaný. Ještě k tomu mám zraněnou nohu, na níž nemůžu došlápnout,“ popsala Drbně zraněná cestující. 

Místo nehody, kterou vyšetřuje policie i městský dopravce

Tragédii unikly o vlásek

Stejně jako Daniela dopadla i žena ve středním věku, která si nepřála uvést jméno. Redakce ale její totožnost zná. Skončila s naštípnutým kotníkem, sádrou a s pracovní neschopenkou. „Považuji za obrovské štěstí, že mám jen zraněnou nohu. Tohle mohlo skončit daleko hůře,“ svěřila se žena, jež zvažuje další právní kroky proti šoférovi. 

O tom, proč k nehodě došlo obě zraněné, pro něž přijela sanitka, jen spekulují. „Nevíme, jestli řidič koukal do mobilu nebo jen nedával pozor. Po nehodě za námi přišel a omlouval se. Vysvětlil nám, že mu nefungovala brzda,“ popsaly shodně obě ženy, které jen o vlásek unikly tragédii a skončily v péči zdravotníků.

Hned po nezbytném ošetření jsme pacientky převezli do úrazové nemocnice, kde jsme je předali do další péče zdravotníků,“ popsala mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová

Řidič čerpá dovolenou

Redakce Drbny oslovila o vyjádření rovněž Dopravní podnik města Brna (DPMB), který dotyčného řidiče, jenž podle informací redakce patří ke zkušeným pracovníkům, zaměstnává. „Řidič tramvaje na lince 8 v zastávce z neznámých důvodů nedobrzdil. Došlo ke zranění dvou chodců, kteří přecházeli trať. Okolnosti nehody prošetřujeme,“ sdělila mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková s tím, že s řidičem vede dopravce interní vyšetřování. Zatím je pracovník stále v práci a čerpá dovolenou. 

Nejen brněnský dopravní podnik se zajímá o dopravní kolizi. Na místo kromě dopravního dispečinku či zdravotníků spěchali k vyděšeným chodcům také policisté „Výsledek dechové zkoušky byl u všech zúčastněných včetně řidiče tramvaje negativní. Celý incident v současné době vyšetřují dopravní policisté,“ dodal mluvčí brněnských policistů Petr Vala s tím, že světlo do případu vnesou záznamy z palubních kamer. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Obr

Štítky Brno, DPMB, Šalina, Srážka, Dopravní podnik města Brna, havárie, zdravotnický pracovník, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Franta Jouda

Paní Tomková, také mě tento článek jako bývalého řidiče tramvaje nadzvedl. Co všecho za bláboly lze dnes beztrestně zveřejnit. Plně s Vámi ve všem souhlasím, za své praxe jsem se také často setkával s exoty, co by se vůbec neměli bez dozoru pohybovat na veřejnosti.

Pátek, 16. září 2022, 16:47Odpovědět

Irena Tomková

Pane Zamborský, není zač děkovat, ráda jsem vám danou problematiku objasnila. Chtěla bych vás upozornit, že (jak jsem uváděla) si redaktor plete pojmy a dojmy - pak z toho vznikl průjem, na který jsem reagovala a to bez hněvu, pouze jsem předložila fakta. Ano, být řidičem, ostře - žalobou se ohradím proti článku, kde je uvedeno "řidič předvedl nepochopitelný zkrat". Pisatel nejenže neakceptuje presumpci neviny, staví se na pozici soudního znalce, potažmo soudce a předbíhá soudní rozhodnutí, ale také podává veřejnosti nepravdivé informace. Pokud je pro vás běžné, že vstupujete do kolejiště když se blíží vlak a spoléháte na to, že zastaví, pak se s tím prosím nechlubte a buďte rád, že jste dosud měl štěstí a vaše riskantní chování se obešlo bez zranění. Hezký den.

Pátek, 16. září 2022, 02:54Odpovědět

Matus Zamborsky

Paní Tomkové děkuji za precizní výklad zákonů. Snad jenom otázka, jestli takhle podrobně znáte zákony týkající se všech životních situací, ve kterých se běžně nacházíte? K věci: Budu vycházet ze zkušenosti. Je myslím celkem běžné, že nečekám před vyznačeným přechodem přes dráhu tramvaje když vše nasvědčuje tomu, že ta tramvaj bude stát. Je téměř jisté, že řidič by zvonil, pokud by neplánoval zastavit. Takhle to funguje na dané zastávce a s jistotou i na většině dalších. Nerozporuji však fakt, že měli obě dámy lépe vyhodnotit situaci a radši počkat, nežli se nechat zabít. Přeji jim brzké uzdravení, vodiči více štěstí a paní Tomkové méně hněvu, aby se nechtěla okamžitě s někým soudit.

Středa, 14. září 2022, 14:48Odpovědět

Rudolf Pátý

Zmíněný "přechod" je součástí drážního pozemku a tam platí bezpečnostní předpisy, obzvl. pro pohyb lidí v prostory kolejiště, takže tam lidé neměli co dělat, navíc, viděli-li přijíždějící vlak

Středa, 14. září 2022, 08:06Odpovědět

Irena Tomková

Pan "redaktor" Michal Obr patrně netuší o čem píše a jeho vyjádření jsou hodna člověka, nemajícího řidičský průkaz ani na trakač. Nechápu jak mohla šalina "smést lidi na zastávce"...ona vyskočila na chodník, smetla lidi a zase poslušně naskočila zpět do kolejiště? Dále bych ráda, aby uvedl na správnou míru termín "přechod pro chodce".....definice zní : přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, podchod nebo nadchod označené příslušnými dopravními značkami......nicméně - jak by měl autor článku vědět, ŠALINA NENÍ VOZIDLEM SILNIČNÍM, NÝBRŽ DRÁŽNÍM, navíc v tomto místě nalézající se na samostatném tělese, tudíž se jedná o železniční přejezd, což je podle definice v českém zákonu o silničním provozu místo, kde se úrovňově kříží pozemní komunikace se železnicí, popřípadě s jinou dráhou ležící na samostatném tělese, a označené příslušnou dopravní značkou. Prostor přejezdu z legislativního hlediska (v České republice podle zákona o drahách a zákona o pozemních komunikacích) je součástí dráhy a není součástí pozemní komunikace. Další věci, které autor z neznalosti opomíjí je fakt, že jezdí i šaliny, které na zastávkách nezastavují - jedná se o manipulační jízdy (vadný vůz, který nemůže z bezpečnostních důvodů pokračovat v jízdě s cestujícími, zkušební jízdy, jízda, mající za úkol se zařadit za jiný spoj, apod.). Raději nezmiňuji, že i ta šalina je stroj, náhle se u ní může projevit závada - třeba brzd, to je patrně na "redaktora" moc složitá úvaha, že ji ani nezmínil. Výpověď zraněných - neví jestli řidič koukal do mobilu, nebo jen nedával pozor - to snad ani nestojí za komentář stejně jako PŘEDPOKLÁDALA JSEM, ŽE ŠALINA ZASTAVÍ. V tomto případě bych doporučila psychiatrické vyšetření. Autorovi článku bych pak doporučila konzultaci s odborníkem silničního provozu - to proto, aby příště nepsal nesmysly a nemystifikoval veřejnost. Řidiči šaliny pak přeji, aby se z šoku co nejdříve vzpamatoval a poradila bych mu, aby na váš plátek, potažmo na autora článku podal žalobu s žádostí o odškodnění.

Úterý, 13. září 2022, 23:06Odpovědět

Brněnský šalinář smetl lidi na zastávce. Nedobrzdil, připouští dopravce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.