Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Unikátní podívaná. V Blansku vysouvají tisícitunový kolos nad řeku

V Blansku odstartoval očekávaný výsuv nového mostu nad železniční trať a řeku Svitavu. Unikátní metodu montáže využívají dělníci kvůli potřebnému zachování provozu na hlavním koridoru z Brna do České Třebové. Z jednoho břehu na druhý chtějí most vysunout do pátku.

Pracovníci budou ocelovou mostní kontrukci, kterou svařili na pravé straně řeky, posouvat na druhý břeh po mohutné výsuvné dráze. Přesun tisícitunového kolosu je neobvyklým zážitkem pro přihlížející v Blansku i experty z oboru. Most, který stál více než čtvrt miliardy korun, je dlouhý šestasedmdesát metrů a propojí dvě železnicí oddělené části města.

Výsuv se odehraje vždy v nočních hodinách, kdy jsou na dráze domluvené výluky. „Most je na jedné straně uložený na výsuvná kluzná ložiska, na straně druhé je opatřený dvěma vozíčky pohybujícími se po výsuvné dráze. Vlastní posun pak zajistí dva páry hydraulických pístů napojených na tlačné zařízení. Ty budou most laicky řečeno postrkovat kupředu,“ vysvětlil stavbyvedoucí firmy Metrostav DIZ, která má projekt na starosti, Robert Škarecký.

První část akce znamená přesun na dočasnou konstrukci umístěnou v řece Svitavě mezi oběma břehy, což zabere několik dní. V druhé fázi se musí zajistit přesun z provizorní konstrukce na definitivní opěru. S výsunem se podle mluvčí města Blanska Pavly Komárkové mělo původně začít o několik dní dříve. „Nakonec bylo na základě výsledků geologického průzkumu nutné další zajištění statiky výsuvné dráhy a zajištění dalšího dočasného vyztužení mostní konstrukce," uvedla Komárková.

Problematická doprava

Práce na dopravní stavbě, která se v Blansku řešila více než dvacet let, odstartovaly loni v červenci. Mostní konstrukce bude začínat ve Svitavské ulici na levém břehu řeky Svitavy a přemostí koryto řeky, železniční koridor a skončí v průmyslové zóně na Starém Blansku. 

Podle starosty města a krajského radního pro dopravu Jiřího Crhy (ODS) je nový most důležitou investicí. „Je klíčový pro téměř tři tisíce obyvatel Starého Blanska, kterým přístupovou cestu do města dosud předěloval železniční přejezd v zastávce Blansko-město. Přejezd je ale ve špičce více než čtyřicet minut z hodiny uzavřený závorami,“ popsal s tím, že kvůli současné situaci vznikají komplikace v dopravě.

Po osazení mostní konstrukce čeká dělníky ještě demontování výsuvné dráhy, doplnění mostu o betonová předpolí a další finální úpravy. Dokončení stavby je v plánu na prosinec, kdy začnou lávku využívat řidiči i pěší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Blansko

Štítky rekonstrukce, železnice, most, Blansko, Svitava, Brno, Česká Třebová, doprava, Metrostav DIZ s.r.o., Jiří Crha, ODS, Staré Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní podívaná. V Blansku vysouvají tisícitunový kolos nad řeku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.