Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Psychologové si promluví s brněnskými autobusáky a šalináři, kteří viděli nehodu

Pocity viny, strach nebo bezmoc. V takovém rozpoložení se nachází mnozí řidiči brněnského dopravního podniku, kteří se stali účastníky dopravní nehody. Městský dopravce nyní nabídne pracovníkům specializovanou péči, aby zlepšil psychickou kondici autobusáků, šalinářů i trolejbusáků.

Pracovníci městské akciovky, jejímž jediným akcionářem je Brno, ročně zažijí až sedm stovek nehod. Odbornou pomoc ale vyhledá jen necelá desetina z nich. Přitom podnikovým psychologům za poslední tři roky přibylo výrazně práce. Počet klientů se zvýšil 80 procent. Jenže málokdo se na odborníky zastaví kvůli dopravní nehodě. „Loni jsme s klienty absolvovaly 139 sezení. Zaměstnanci se na nás neobrací jen s pracovními problémy, ale i s osobními starostmi. Často se řešíme úzkosti, stres, zvládání emocí nebo rodinné problémy. Pouhých šest sezení z toho počtu se týkalo intervence po nehodě,“ vysvětlila psycholožka a vedoucí centra Unity Eva Jurčáková.

Neřešený stres z dopravní nehody má za následek, že lidé mají vážnější psychické nebo tělesné problémy. I proto se městský dopravce, který nemá dobrých řidičů nazbyt, více zaměří na ponehodovou psychologickou péči. „Na sezeních se v souvislosti s nehodami setkáváme s pocity viny, strachem, že se situace bude opakovat, nočními můrami nebo panickými atakami,“ uvedla Jurčáková.  

Když šoféři problémy dlouhodobě neřeší, stává se, že si způsobí tělesný problém. Napříkad nepříjemné bolesti hlavy, nespavost nebo zažívací potíže. Důrazem na psychologické intervence chce brněnský dopravní podnik zabránit i případům, kdy nehoda řidiče traumatizovala natolik, že pomýšleli na sebevraždu. „Vzpomínám si i na řidičku, která měla tak vážné psychické problémy po nehodě, že mluvila o tom, že se chce zabít. Plánujeme proto zaškolit dispečery, kteří bývají u nehod jako první, aby posoudili psychický stav řidičů a doporučili jim návštěvu našeho centra,“ řekla Jurčáková.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nehoda, psycholog, duševní zdraví, doprava, havárie, dopravní nehoda, Dopravní podnik města Brna, Brno, Unity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Psychologové si promluví s brněnskými autobusáky a šalináři, kteří viděli nehodu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.