Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně se počet registrovaných aut přehoupl přes dvě stě tisíc. Přibývá ale i cyklistů

Počet osobních aut registrovaných v Brně se zvýšil od roku 2000 ze 134 tisíc na loňských 223 tisíc přičemž loňský meziroční nárůst o 10 tisíc byl největší v historii. V Brně tak na konci loňského roku připadlo 585 osobních aut na tisíc obyvatel, což odpovídá jednomu autu na 1,7 obyvatele. Ve statistice ale chybí firemní auta registrovaná kvůli sídlu firmy v Praze. Růst počtu aut je v podstatě trvalý a spolu s tím se zvyšuje i celkový dopravní výkon, vyplývá z ročenky brněnské dopravy, která je k dispozici na webu dopravního podniku.

Jak moc je nárůst dopravy extrémní, ukazují data o dopravním výkonu, která se měří ve vozokilometrech, což je celková vzdálenost ujetá auty na silnicích ve městě. V roce 2000 to bylo 3,6 milionu kilometrů, o deset let později 4,7 milionu a loni 5,2 milionu. I přes tento nárůst zajišťuje individuální automobilová doprava pouze 31 procent celkové dopravy, 53 procent připadá na veřejnou hromadnou dopravu. Pěšky chodí pět procent lidí, dvě procenta jezdí na kole či koloběžce.

Zvyšující se automobilová doprava je důvodem toho, že město je především v době dopravní špičky čím dál obtížněji průjezdné a při jakékoliv uzavírce doprava téměř kolabuje. Jen po Kolišti na malém městském okruhu loni projelo denně v průměru 46.000 aut a nejzatíženějšími úrovňovými křižovatkami 62 tisíc. Jedná se o křižovatky Heršpické s Poříčím a Dornychu se Zvonařkou. V blízkosti historického centra projede křížení Křenové a Koliště 58.000 aut, křížení Cejlu a Koliště 53 tisíc aut.

Z rychlého nárůstu počtu registrovaných aut je zřejmé, že je stále větší problém parkování. Aby město každoročně vytvořilo několik tisíc míst pro nová auta, není ale možné prostorově ani finančně. Navíc ambicí města je zvýšit výstavbou v brownfiledech počet obyvatel o tisíce až desetitisíce, lze tak předpokládat, že ve městě přibudou další auta.

Podle ročenky každý rok přibývá v ulicích ale i cyklistů. Jízda na kole je přitom v evropských velkoměstech jednou z alternativ, jak zrychlit přesuny na kratší a střední vzdálenosti v ulicích přeplněných auty. „Proto je potřeba s cyklisty počítat při plánování infrastruktury," uvádí se v ročence.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Brno, Automobily, Mobilita, Statistika, doprava, cyklista, Dopravní podnik města Brna, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se počet registrovaných aut přehoupl přes dvě stě tisíc. Přibývá ale i cyklistů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.