Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brno ještě zpřísní vjezd aut na náměstí Svobody

Méně aut a více bezpečnosti pro pěší. Brno omezí vjezd aut na centrální náměstí Svobody. Na plac už nezavítají vozidla taxi služeb ani carsharingu. Po pilotním provozu chystá město rozsáhlejší opatření, kterými ovlivní dopravu v centru moravské metropole.

Náměstí Svobody bude nově neprůjezdné. Vozem se na plochu abonenti, rezidenti, zásobování a poskytovatelé služeb dostanou pouze od šesti hodin do půl jedenácté dopoledne. Nový režim, který začne platit od července, má sloužit především k ochraně chodců. Omezení průjezdu aut bude v tříměsíčním pilotním provozu, jehož fungování bude sledovat městská policie.

Historické centrum je momentálně rozděleno na sedm podoblastí. Do každé z nich se vjezdové oprávnění vydává zvlášť. Protože je ale podoblast Pěší zóna rozlehlá, zkracují si řidiči s oprávněním cestu přes Masarykovu ulici a náměstí Svobody. Nové rozdělení území na podoblasti náměstí Svobody, Joštova a Masarykova–Kobližná má eliminovat výskyt aut.

Do centra už nevjedou ani taxi služby. Výjimka zůstane pro krátkodobé vjezdy aut za účelem stěhování. Nové omezení se nebude týkat složek integrovaného záchranného systému, vlastníků parkovacích stání, invalidů, poskytovatelů sociálních služeb ani dlouhodobých vjezdových povolení, která mají například společnosti pro svoz odpadu.

O změně se pozitivně vyjádřilo Brno na kole i spolek Brno autem, který brání práva motoristů. „Není to omezování řidičů, ale ochrana chodců a zvýšení celkového komfortu pěší zóny," uvedl předseda Brno autem Jan Mandát (ODS) v rozhovoru pro Dnešní Brno.

Výsledky projektu vyhodnotí Brno na konci září. „Budeme souběžně připravovat i další kroky, které by měly odradit řidiče, kteří by měli v úmyslu nedodržovat dopravní předpisy. Jde například o zvýšení pokut za neoprávněný vjezd nebo zvýšení poplatku za instalaci a odstranění botičky,“ řekl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS) s tím, že bude město řešit i to, zda a za jakých podmínek je možné z pěší zóny odtahovat vozidla.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky doprava, omezení, Brno, náměstí svobody, pěší zóna, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno ještě zpřísní vjezd aut na náměstí Svobody  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.