Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno pozoruje, jak roste městský okruh. Silničáři se pochlubili unikátními snímky

Velkou pozornost budí v moravské metropoli stavba Velkého městského okruhu (VMO), který roste v části Žabovřeská. Silničáři na budování dopravního díla pracují čtyři roky a postupnými kroky se blíží k dokončení stavby. Nyní se pochlubili unikátními snímky, jež mapují z ptačí perspektivy proměnu lokality.

Žabovřeská ulice patří desítky let k nejproblematičtějším dopravním lokalitám v Brně. Řidiči kvůli zúžení do jednoho pruhu v každém směru trčí pravidelně v kolonách. Odstranit pověstný špunt má až přestavba, jež zahrnuje rozšíření vozovky na čtyřprodovou, vybudování tramvajového tunelu ve skále nebo postavení silniční galerie. 

Nyní se silničáři pochlubili unikátními snímky, jež ukazují, jak se vysněná dopravní stavba rodí a co už je hotové. K vidění je například dostavěný tunel pro šaliny nebo položené základy pro silniční galerii. „Unikátní záběry z dronu ukazují dokončenou přesypanou část tramvajového tunelu a pokračující práce na silniční galerii a provozně-technologického objektu pro řízení provozu v tunelu,“ sdělil pracovníci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), jež je hlavním investorem projektu, na sociálních sítích.

Celkem má být v Žabovřeské hotovo do roku 2024. Dopravní dílo vyjde na více než 2,5 miliardy korun, což ve výsledku nemusí být konečná částka. Stavařům totiž v poslední době dělají starosti především ceny stavebních materiálů, které skokově narostly i v souvislosti s válkou na Ukrajině.  

Brno se blíží dopravnímu okruhu. Stavbu ale komplikuje drahý materiál

S napětím a velkým zájmem sledují lidé v moravské metropoli výstavbu velkého městského úseku, který roste současně v úseku Tomkovo náměstí–Rokytova a Žabovřeská, kde dělníci dovybavují tramvajový tunel nebo chystají silniční galerii. Práce podle...

U Tomkova náměstí jezdí dvacítkou 

Dělníci pracují také na další části městského okruhu v úseku Tomkova náměstí a Rokytova. Tam stavaři pokračují v demoličních pracích starého most přes řeku Svitavu. Zároveň silničáři nainstalovali zařízení pro úsekové měření rychlosti na mostním provizoriu v ulici Provazníkově. „Důvodem je nerespektování dopravního značení řidiči. Pro průjezd je povolena rychlost 20 km/h a maximální tonáž 22 tun. Provoz je zachován v režimu 2+2. Tento stav potrvá tento i příští rok,“ dodala mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky Brno, VMO, Žabovřeská, ŘSD, tunel, Silnice I/42, galerie, Ředitelství silnic a dálnic, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno pozoruje, jak roste městský okruh. Silničáři se pochlubili unikátními snímky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.