Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno kráčí k dopravnímu okruhu. Silničáři budují novou lávku a vybavují šalinový tunel

Postupnými kroky se brněnští silničáři blíží k výstavbě nové části Velkého městského okruhu (VMO) v Žabovřevřské ulici, kde se pracuje už čtyři roky. Nyní dělníci vstoupili do další fáze projektu, což obnáší dovybavení tunelu pro šaliny nebo vybudování nové lávky pro pěší. Součástí budou také práce výstavbu silniční galerie.

Žabovřeská ulice patří desítky let k nejproblematičtějším dopravním lokalitám moravské metropole. Kvůli zúžení do jednoho pruhu v každém směru se tvoří v místech pravidelné kolony. Řidičům se proto po zprávě, že se ve městě konečně úsek začne přestavovat, výrazně ulevilo a netrpělivě vyhlíží odstranění pověstného špuntu. 

Na VMO Žabovřeská jsme zahájili betonáž nosné konstrukce lávky pro pěší. V tramvajovém tunelu probíhá betonáž pevné jízdní dráhy a chodníků. Pokračují také práce na silniční galerii a provozně-technického objektu pro řízení provozu v tunelu,“ popsali silničáři z Ředitelství silnic a dálnic, které jsou hlavním investorem díla. 

Celkem má být v Žabovřeské hotovo do roku 2024. Dopravní dílo vyjde na více než 2,5 miliardy korun, což ve výsledku nemusí být konečná částka. Stavařům totiž v poslední době dělají starosti především ceny stavebních materiálů, které skokově narostly i v souvislosti s válkou na Ukrajině.  

Veškeří dodavatelé zdražují ceny rapidním způsobem, což vůbec neodpovídá valorizaci, kterou stát schválil. Inflace je daleko větší. Narůst cen činí dvacet až třicet procent. Je to problematická a těžko předvídatelná situace. Snažíme se ale dodržovat termíny a uvidíme, jak se bude vše dále vyvíjet,“ sdělil už dříve Drbně Ludvík Šumbera, Ředitel závodu Morava Jih skupiny Eurovia, která projekt společně s firmami Hochtief a Subterra zhotovuje.  .  

Pracuje se i jinde

Silničáři pracují také na další části městského okruhu v úseku Tomkova náměstí a Rokytova. Tam naposledy dělníci namontovali konstrukci mostního provizoria. „Předpoklad zprovoznění provizoria je v první polovině května. Jakmile na něj převedeme dopravu, začneme bourat první polovinu starého mostu,“ uvedlo ŘSD.

Práce na Tomkově náměstí

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD, Adéla Marková

Štítky Brno, ŘSD, Silnice, VMO, Žabovřeská, tunel, lávka, Silnice I/42, Ředitelství silnic a dálnic, ruská invaze na Ukrajinu, Subterra, Eurovia CS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno kráčí k dopravnímu okruhu. Silničáři budují novou lávku a vybavují šalinový tunel  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.