Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnský most Otakara Ševčíka je v havarijním stavu a čeká na opravu

Rekonstrukce brněnského mostu Otakara Ševčíka, který se nachází nad frekventovanou dopravní tepnou v Ostravské ulici či tramvajovými kolejemi, je o něco blíže. Správce dopravního objektu, jenž je dlouhodobě ve špatném technickém stavu, aktuálně finalizuje výběr zhotovitele a doufá, že stavební práce vypuknou co nejdříve.

Mostní konstrukce v brněnských Židenicích se dlouhodobě potýká s technickými problémy, jak například vyplývá z centrální evidence mostů BMS. Vyřešit havarijní kondici konstrukce má rozsáhlá oprava, k níž se postupnými kroky správce objektu, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), přibližuje. Aktuálně státní podnik otevřel obálky k výběrovému řízení na zhotovitele stavby. 

Silničáři evidují celkem tři zájemce. Zatím ale není jasné, kdy se výběrové řízení ukončí a kdy samotná stavba začne. „Uchazeč s nejmenší cenou nabídl i nejkratší dobu výstavby – 365 dní za každou sekci, to znamená vždy za polovinu mostu. Doba realizace by tak měla být zhruba 2 roky, ale nyní ještě nelze předjímat výsledek výběrového řízení,“ popsal generální ředitel ŘSD Radek Mátl na twitteru.

Hrozí dopravní kolaps

Opravu klíčové silničního mostu na silnici I42, přes který denně projede tisíce motoristů míří například na dálnici D46 nebo rychlostní komunikaci I/52, vítají také v Židenicích. Vedení městské části volá po opravě několik let. Podle židenického místostarosty Petra Kunce (Spolu pro Židenice) lze v objektu zpozorovat například díry, nefunkční odvodnění či korozi, která postihuje i zábradlí. 

I přes optimismus se ale Žideničtí obávají, že uzavírka vypukne v nevhodný čas. Silničáři totiž v současné době pracují v nedaleké lokalitě Tomkovo náměstí/Rokytova na výstavbě další části městské okruhu, což potrvá minimálně ještě dva roky. Navíc může být pro motoristy ještě hůře. 

Dlouhodobě je ve špatném stavu vodovod v Gajdošově ulici. Netušíme, jestli inženýrské sítě vydrží. Pokud ale bude technický stav potrubí špatný, budeme muset přistoupit k opravě," uvedl Drbně Kunc k potenciálnímu černému scénáři, které by znamenal stavbu hned na třech místech ovlivňující dopravu nejen v Židenicích, ale celé východní části moravské metropole.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Spolu pro Židenice

Štítky Brno, ŘSD, Židenice, Most, oprava, Otakar Ševčík, Ředitelství silnic a dálnic, výběrové řízení, Petr Kunc, Radek Mátl, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský most Otakara Ševčíka je v havarijním stavu a čeká na opravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.